Кијев љут: Баца дрвље и камење на словачког премијера због „обећања“ Русији дела Украјине

© AP Photo / Czarek SokolowskiПремијер Словачке Игор Матович
Премијер Словачке Игор Матович - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Шала премијера Словачке Игора Матовича у вези са условима испоруке земљи руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) изазвала је велики скандал у Украјини.

Матович је током интервјуа за „Радио експрес“ недавно упитан шта је обећао Русији у замену за вакцину „Спутњик Ве“. Премијер је кроз шалу одговорио да се договорио о предаји Закарпатске Украјине, при чему је одмах истакао нико није поставио никакве услове.

С тим у вези, Министарство иностраних послова Украјине је затражило званично извињење словачког премијера. Како су саопштили у спољнополитичком ресору, речи Матовича које „директно посежу на територијални интегритет Украјине“ ─ „категорички су неприхватљиве и негативно утичу на пријатељску и добросуседску атмосферу“ билатералних односа.

МИП Украјине је такође позвао отправника послова Словачке у Кијеву Матуша Корбеа, протестујући због „некоректних изјава“ премијера.

Са своје стране, шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба оштро је реаговао на Матовичеву шалу.

„Нека дâ (Русији у замену за вакцину) неколико региона Словачке“, написао је он на свом Твитер налогу.

Истовремено, амбасадор Украјине у Словачкој Јуриј Мушка написао је на својој Фејсбук страници да је посетио Министарство спољних послова земље у којем је „изразио забринутост“ због речи Матовича.

Словачки премијер је последњих дана мета оштре критике проевропских снага у земљи које нису поздравиле споразум са Русијом око испорука вакцина.

Што се тиче Закарпатске Украјине, тако у Словачкој називају украјинску област Закарпатје коју углавном насељавају Мађари и Русини.

Подсетимо, у понедељак је у Словачку стигло два милиона доза руске вакцине против короне „Спутњик Ве“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала