Лавров: Отворени смо за дијалог са САД, али не рачунамо на неке битне промене

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Русија не рачуна на неке битне промене у билатералним односима са Америком после доласка на власт председника Џозефа Бајдена и његове администрације, али Москва је и даље отворена за дијалог са Вашингтоном на бази узајамног поштовања, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Перспективе развоја узајамне сарадње зависе не само од нас, него и од америчке стране. Увек смо отворени за дијалог на бази узајамног поштовања, на равнотежи интереса и који би био усмерен на потрагу за компромисима, На жалост, последњих година САД иду другачијим путем без обзира на политичку ситуацију у земљи и то ко седи у Белој кући“, рекао је Лавров у интервјуу за часопис „Руска мисао“.

Он је изразио наду да ће Сједињене Државе ипак схватити да је најсложеније модерне проблеме могуће решавати само ако водећи светски играчи удруже снаге и потенцијале.

„У том смислу стабилна и предвидива сарадња Русије и САД као гарант међународне стабилности у складу је са обостраним интересима, као и захтевима света“, додао је Лавров.

Када је реч о даљој сарадњи са Америком на плану контроле наоружања о детаљима је рано говорити, рекао је руски министар.

Како је рекао, руска страна је предочила Американцима своје виђење параметара нове „једначине“ у сфери стратешке безбедности уз указивање да било који преговори могу да дају резултат само ако САД буду спремне да заиста узму у обзир руске интересе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала