Лавров: Отворени смо за конструктивну сарадњу са Бриселом када буде спреман

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Тешко да политика Европске уније према Русији може да се назове пријатељском, али ће Москва бити отворена за успостављање конструктивне сарадње са Бриселом када и ако он буде спреман на то, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
„Нажалост, тренутну политику ЕУ према нашој земљи тешко је назвати пријатељском. Европска унија је свесно уништила готово читаву инфраструктуру наших односа и наставља са праксом увођења унилатералних нелигитимних санкција“, рекао је Лавров у интервју за часопис „Руска мисао“.

Према речима шефа руске дипломатије, ЕУ наставља да повезује нормализацију односа са Русијом са имплементацијом Минских споразума, које, како је рекао, Кијев отворено саботира.

Зграда Државне думе Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Руски посланик: Нове санкције Европске уније ─ правно неосноване и директно мешање

С тим у вези, Лавров је додао да званични Кијев организује медијске кампање са неоснованим оптужбама Москве за „дезинформације“, одбацујући њене предлоге да започну професионални и на чињеницама заснован дијалог о тој теми.

„Дошло је до отвореног мешања у наше унутрашње ствари. Притом су Русија и ЕУ – суседи. Уверен сам да је у нашим заједничким интересима да осигурамо миран, стабилан и безбедан развој читавог евроазијског континента. Обрадовао би нас улазак у конструктивну сарадњу са ЕУ на принципима међусобног поштовања и уважавања интереса. Када и ако Брисел на то буде спреман“, нагласио је руски министар.

Како је рекао Лавров, постоје бројне сфере у којима је сарадња Русије и ЕУ изузетно потребна. У ове области је уврстио здравство, борбу против климатских промена и научно-техничку сферу.

„Нигде нису отишли трансгранични изазови и претње попут међународног тероризма, трговања дрогом и сајбер-криминала, који захтевају заједничко супротстављање. Уколико се овде дода и кључни традиционални правац – енергетика, добиће се врло солидна обострано корисна агенда“, истакао је он.

Владимир Путин на Међународном економском форуму у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2021
Песков: Путинов говор у Давосу – покушај допирања до здравог разума

Истовремено, подсетио је на речи руског лидера Владимира Путина током обраћања на онлајн-форуму у Давосу у јануару, када је председник рекао да је „неопходно искрено приступати дијалогу једни с другима, ослободити се фобија прошлости и гледати у будућност“.

„Тада ће се наши односи развијати позитивно“, уверен је шеф руске дипломатије.

Подсетимо, Европска унија у уторак је први пут увела санкције у оквиру новог глобалног режима због кршења људских права против четворице руских држављана због хапшења Алексеја Наваљног. Након Европске уније и Сједињене Америчке Државе су објавиле о увођењу санкција Русији. На санкционом списку налази се 14 организација са формулацијом „за производњу биолошког и хемијског оружја“. Осим тога, америчке санкције усмерене на конкретна лица и организације укључиваће и ограничења извоза и виза.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала