Министар финансија Синиша Мали најављује и помоћ за незапослене

© Tanjug / NIKOLA ANDJICМинистар Синиша Мали
Министар Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће помоћ у оквиру трећег државног пакета добити и незапослени, а за то је издвојено око 250 милијарди динара.

Навео је да држава жели да помогне и онима који су, нажалост, изгубили посао током пандемије вируса корона.

„Што се тиче модалитета помоћи за незапослене, брзо ћемо изаћи са предлогом, већ увелико радимо на томе са Националном службом за запошљавање“, рекао је Мали, преноси Танјуг.

Синиша Мали: Од 28. априла пријава грађана за 60 евра помоћи

Министар је навео да држава помаже свим грађанима, и незапосленима на КиМ и у централној Србији, као и привреди и да покрива све који су осетили негативне последице пандемије.

Подсетио је да ће пријава за помоћ свим пунолетним грађанима од 60 евра почети 28. априла и да ће бити организована као и прошле године, преко кол центра и портала Управе за Трезор.

Грађанима који се буду пријавили за ову врсту помоћи биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и у новембру ове године, а Мали каже да прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја.

Мали је рекао и да је предвиђено и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују, јер ће аутоматски добити уплате.

Објаснио је да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној покрајини могу очекивати додатних 100 евра.

„То је новина када је помоћ за грађане у питању, још размишљамо о модалитетима и ускоро излазимо и са тим предлогом“, каже Мали.

Нагласио је да смо пакетима помоћи привреди избегли најгора сценарија, масовна отпуштања и затварање фабрика, јер је држава реаговала правовремено.

Подсећа да стопа незапослености, према најновијим подацима Републичког завода за статистику, износи девет одсто и да је нижа него 2019. године, пре пандемије, а да је 2013. стопа незапослености била чак 25,9 одсто.

„Са масовном имунизацијом, јер је вакцина постала оруђе за економски опоравак, за неколико месеци отворићемо потпуно нашу економију и наставићемо да нижемо успехе“, каже Мали.

Додао је да је удео јавног дуга у БДП-у и даље испод 60 одсто и да је потпуно под контролом, за разлику од многих земаља.

Подсећа и да је Србија забележила најбоље резултате у Европи, што је потврдио и Републички завод за статистику.

„Имали смо најмањи пад БДП-а у Европи, само минус један. И као што видите, многе друге земље, које су развијеније од нас, пале су много више, пре свега, Италија, Шпанија и Француска“, каже Мали, те додаје да је држава пакетима помоћи успела да сачува производне капацитете.

Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2021
Нови пакет владиних мера - да привреда не изгуби кисеоник, да се сачувају радна места

За разлику од претходне године, новина је да сада половину минималне зараде за три месеца по запосленом добијају и велика предузећа.

„Реч је о укупно милион и по запослених. Свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе“, рекао је Мали.

Поновио је да привредници који желе да користе ову меру не смеју да смање број запослених за више од 10 одсто до истека три месеца од исплате последњег минималца и не могу да исплаћују дивиденде.

Министар каже да ће се додатно се помоћи и туризму, сектору који је најугроженији.

„Они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду“, рекао је Мали и навео да ће помоћ добити и градски хотели, сектор превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица.

Аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу, а Мали каже да је регистровано 6.125 аутобуса, за које је могуће остварити ову врсту помоћи.

На критике да је помоћ требало усмерити само на најугроженије, Мали каже да су се водили другом политиком, а то је да треба помоћи целој привреди, јер су кризу коју је изазвала пандемија, осетили сви, и мала, средња али и велика предузећа, у мањој или већој мери.

„Ако саберемо целокупну помоћ заједно са прошлом годином, дакле сва три пакета, добијате укупно осам милијарди евра, а можда чак дођемо и до хиљаду милијарди динара“, каже Мали.

Напоменуо је и да је Србија можда једина земља у Европи која је ове године повећала зараде у јавном сектору, пензије и минималну зараду и да не одустаје од плана „Србија 2025“ и просечне плате од 900 евра. Подсетио је да ће до краја године бити изграђено чак осам ауто-путева.

„Приоритет нам је, осим очувања живота људи и привреде, и подизање стандарда грађана и томе смо веома посвећени“, истиче Мали.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала