Песков: Русија чини све да задовољи иностране захтеве за вакцином

© Sputnik / Магда Гибелли / Уђи у базу фотографијаКутије са вакцинама против ковида "Спутњик Ве"
Кутије са вакцинама против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Русија чини све што је могуће како би удовољила захтеве из иностранства за вакцином против ковида 19, али то није хуманитарна помоћ, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Наравно, ово је помоћ у условима несташице вакцина у свету. Наравно, Русија чини све што је могуће да, пре свега, задовољи потребе сопствених грађана, и друго, да удовољи бројним захтевима других држава. Да, заиста, постоји жеља наших словачких партнера и колега да добију ову вакцину, а Руски фонд за директне инвестиције ради са Словацима и удовољиће њиховим потребама. То је уобичајени режим, то није хуманитарна помоћ. Вакцина има своју цену. Цена је, иначе, нижа од трошкова осталих вакцина“, одговорио је Песков новинарима на питање у каквом формату су могуће испоруке руске вакцине Словачкој.

Песков није желео да прокоментарише шалу премијера Словачке Игора Матовича, који је на питање шта је он обећао Русији за испоруку вакцине „Спутњик Ве“ одговорио – „Закарпатску Украјину“.

„То је само шала и не желимо ни на који начин да коментаришемо. То нас се не тиче“, додао је он.

Прва партија руске вакцине против ковида 19 „Спутњик Ве“ испоручена је Словачкој из Москве 1. марта. Словачки премијер је на конференцији за новинаре на аеродрому у Кошицама прецизирао да је одлука о куповини руског препарата донета без чекања његове регистрације у Европској унији, јер „у земљи нема довољно вакцина“.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина „Спутњик Ве“ тренутно се примењује у 42 земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала