„Плануо“ вакцинацијски туризам: Кад сте већ на одмору...

CC BY 2.0 / Rcgtrrz / Clearwater Beach, FloridaПляж Clearwater во Флориде, США
Пляж Clearwater во Флориде, США - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Вакцинацијски туризам се већ неко време примећује у Сједињеним Државама, где вакцинацију организује свака савезна држава за себе.

Правила су различита и тако су, на пример, у Њу Џерсију пушачи међу онима које треба прво вакцинисати.

Са друге стране, на Флориди, вакцина се нуди бесплатно и безусловно особама старијим од 65 година. То је прилика Американцима који имају дом негде другде, али и богатим странцима, да Флориду посете само ради вакцинације, преноси Б 92.

Неколико америчких медија извештавало је о канадским, бразилским и аргентинским туристима које су сусретали, и понекад испитивали, у редовима центара за вакцинацију. То је посебно био случај са центрима из ланца "Публик супер маркетс", који је у партнерству са државом.

Потпредседник једне приватне канадске авио-компаније са седиштем у Торонту изјавио је да примају захтеве клијената који су спремни да одлете на Флориду, ако имају потврђен термин и потом се истог дана врате кући.

Према британском листу "Гардијан", на Флориди је готово 50.000 доза дато туристима или Американцима са боравиштем на другом месту, старијим од 65 година. Ова цифра може изгледати маргинално (3,5% од укупног броја на крају јануара).

Међутим, републикански гувернер Рон де Сантис и градоначелник Мајамија, Франсис Суарез, затражили су појачану контролу у центрима за вакцинацију, јер се неколико становника Флориде жалило да нису могли да добију термин, пише Травел магазине.

Тако је од 21. јануара, да би се неко регистровао у центру, потребно да покаже личну карту или рачуне који доказују најмање три месеца годишње боравка на Флориди. Становници се жале и на ову меру, јер она сигурно неће спречити бројне канадске пензионере који бораве на Флориди током зимских месеци да се вакцинишу.

На међународном нивоу, концепт "вакцинацијског туризма”, сличан туризму који већ постоји за уградњу имплантата у груди или пресађивање косе, рођен је у Индији. Једна агенција је крајем новембра понудила четвородневни боравак у САД, као и лет од Бомбаја до Њујорка, Индијцима са важећом америчком визом. Цена пакета је износила 2.000 долара, а према локалним медијима, овај потез је наишао на осуду.

Након тога, Индија је 16. јануара започела кампању вакцинације и планирано је да се до јула имунизује 300 милиона људи. Међутим, одређени делови становништва имају предност. Тако ће се најугроженији и најизложенији коронавирусу, укључујући 30 милиона здравствених радника у земљи, вакцинисати као приоритет. Након тога ће до краја 2021. године уследити вакцинација особа преко 50 година, тј. још најмање 260 милиона људи.

Али за остале, неки од индијских туроператора, већ нуде "ол-инклузив" пакете за Сједињене Државе, Уједињено Краљевство или Русију. У пакету су авионске карте, смештај, понекад кратки обилазак и вакцинација. Агенције нуде могућност боравка на локацији како би се примила и друга доза или могућност двоструког путовања, у оквиру исте понуде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала