Москва запретила: За притиске на руске новинаре у Немачкој, платиће немачки медији у Русији

© Sputnik / Vitaliy BelousovЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Русија ће морати да предузме оштре мере према немачким медијима у Русији, ако Берлин не обезбеди нормалан рад руским новинарима, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Како је саопштила Захарова, немачка „Commerzbank“ упутила је 26. фебруара писмено обавештење о затварању рачуна у Немачкој руским агенцијама „Русија севодња“ и Раптли. Обављање финансијских операција ће бити прекинуто 31. маја.

„Као формални разлог – право банке да једнострано прекине сарадњу са клијентом, без објашњења“, додала је она.

„Озбиљно позивамо Берлин да се уразуми, осигура нормално функционисање наведених медијских компанија, укине све рестриктивне мере које отежавају рад медија. У противном случају, мораћемо да предузмемо оштре мере према немачким средствима информисања у Русији. Да будем искрена, не бисмо то желели. Хајде да не стварамо преседан и изговор“, рекла је Захарова на недељном брифингу.

Она је нагласила да се „позивање на нека корпоративна правила неће узимати озбиљно, јер то није тачно“.

„Десетине великих немачких и међународних банка, као и регионалних финансијских институција, којима се обратила „Русија севодња“, већ су одбили сарадњу, без било каквог озбиљног разлога. Нису ни на који начин објаснили своје понашање“, нагласила је званична представница МИП-а.

Према речима Захарове, ово није први пут да Немачка покушава да „прекине доток кисеоника“ руским новинарима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала