Шта је по игуману Сави Јањићу кључно за дијалог Београда и Приштине

© SputnikСава Јањић, игуман манастира Високи Дечани
Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић оценио је да је главни предуслов дијалога Београда и Приштине једнако поштовање права и слобода за све на Косову и да је апсурдно да се води дијалог у коме Србија треба да под притиском испуњава жеље друге стране.

„Дијалог Београда и Приштине је важан пре свега ради нормализације живота на КиМ и у региону. Али главни предуслов за дијалог јесте једнако поштовање права и слобода за све на КиМ, а то није случај. Потпуно се слажем са ставом да су исхитрена и наметнута решења неприхватљива“, написао је Јањић на друштвеној мрежи Твитер.

Како је додао, свако исхитрено или наметнуто решење које једнострано привилегује једну, а оштећује другу страну је суштински непримењиво и неправедно.

​„Инсистирање на промени граница противно резолуцији 1244 УН као предуслова за договор је отворени позив за даљи конфликт у целом регион“, написао је Јањић.

Како сматра, дијалог треба да се настави у доброј вољи и да се унапреди живот људи, заштити угрожена српска баштина на Косову, заустави исељавање младих људи и поправи економска ситуација је од виталног значаја.

​„Свеобухватни споразум који би угрозио суштински опстанак нашег народа и СПЦ, довео до брисања наше историје, био би отворени пример политичког диктата, који би пре или касније довео до конфликта који би угрозио цео регион и саму ЕУ. Ниједна нормална земља то не би прихватила“, написао је Јањић.

Праведно решење ситуације на Косову, додао је Јањић, у великој мери ће утицати на будућност и углед ЕУ као посредника.

​„ЕУ у овој улози са ставом земаља чланица које нису признале КиМ пре свега због могућих последица за своје државе има обавезу да остане статусно неутрална и посредник добре воље“, написао је Јањић.

Како је закључио, улога САД у процесу дијалога је веома важна, посебно уколико се подржи тражење балансираног решења, поштовање људских и верских права, нарочито заштите светиња СПЦ, решења које ће унапредити цео регион, али и у активној улози у процесу имплементације свега дововореног, преноси „Косово онлајн“.

​„Коначно, што се тиче расположења огромне већине народа у Србији и дијаспори поводом идеје о евентуалном признавању самопроглашене независности јужне српске покрајине Патријарх Порфирије је тај став изнео јасно рекавши да је референдум о Косову извршен на Видовдан 1389. године“, написао је игуман Сава.

​Тај став није парола која негира права других већ напросто став већине народа Србије који би био потврђен и референдумом, оценио је он и додао да је дијалог Београда и Приштине за већину нашег народа „искључиво дијалог о начинима унапређења живота свих на КиМ а не разговор о мењању граница Србије“.

„Тренутно је важно наставити дијалог уз посредништво ЕУ, без рокова, токсичне реторике и угрожавања безбедности Срба на КиМ, који не смеју постати колатерална штета (гео)политичких интереса. У оној мери у којој се превазиђе националистички наратив отвориће се и пут ка напретку“, закључио је игуман Сава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала