Велики корак ка еманципацији жена у Саудијској Арабији - отпори се тек очекују

© AFP 2022 / FAYEZ NURELDINEЖене у Саудијској Арабији
Жене у Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Корак којим се женама омогућава укључивање у оружане снаге Саудијске Арабије представља део остваривања визије престолонаследника Мохамеда бин Салмана, која омогућава женама да напредују у различитим областима, али и да еманципују свој укупни положај у самој краљевини, каже бивши амбасадор Србије у Каиру, новинар Драган Бисенић.

Саудијска Арабија је последњих дана у ударним насловима у медијима због навода о умешаности руководства краљевине у убиство новинара Џамала Кашогија и тиме изазваног захлађења њених односа са САД. Ипак, може се само поздравити вест да ће жене у тој земљи моћи да се прикључе војсци. Бисенић објашњава да чињеница да ће жене у Саудијској Арабији сада моћи да добију ранг од водника до наредника ако имају између 21 и 40 година, средњу школу и немају криминални досије, говори да саудијски престолонаследник наставља да уводи мере које је најавио у свом пројекту „Визија Саудијске Арабије 2030.“, а које се односе на положај жена у краљевини и њихову даљу еманципацију. Први корак у том смеру, подсећа наш саговорник, било је омогућавање женама да возе аутомобиле без пратње мушког старатеља још 2017. године.

Жене могу у војску - корак ка еманципацији

„Захваљујући тим мерама, као и оним које се односе на побољшање и укључивање женске радне снаге у поделу рада у Саудијској Арабији, учешће жена у радној снази порасло је са 19,4 одсто у 2017. години, на 23,2 одсто на крају друге половине 2019. године. Међутим, имајући у виду да 58 одсто свих дипломаца универзитета у краљевини чине жене, ова стопа је и даље ниска, тако да је Мохамед бин Салман прокламовао да до 2030. године тридесет одсто радно активних жена буде укључено у радне процесе. У том контексту треба сагледавати и овај корак саудијског Министарства одбране, којим се женама омогућава укључивање у оружане снаге Саудијске Арабије“, наводи Бисенић.

Како додаје, овом иницијативом престолонаследника не само да ће саудијске жене моћи да буду у армији, што је иначе омогућено у низу арапских држава, већ ће моћи да раде и послове који су раније били ограничени строго на мушкарце, попут конобарисања или благајничких послова.

„Овај корак јесте значај напредак у положају жена у Саудијској Арабији, пре свега у укидању рестриктивног система старатељства који је жестоко критикован у иностранству, али и у самој краљевини. Женама је тако сада дозвољено да пријаве рођење детета, брак или развод, што је раније било незамисливо. Тај потез је укинуо законодавство које је деценијама онемогућавало женама да одлучују без дозволе мушког „валија“, односно службеног старатеља, а то је обично отац, брат, стриц или муж“, указује некадашњих амбасадор.

Међутим, примећује наш саговорник, и даље су остале на снази различите мере које потврђују конзервативну природу краљевине, па је кодекс облачења жена и даље уређен строгим тумачењем исламског шеријата и примењује се у различитим степенима у целој земљи. Тако већина жена носи дугачак огртач „абају“ и мараму на глави, мада лице сада не мора нужно да буде потпуно прекривено.

„Верска полицијa је често малтретирала жене због тога како се облаче или понашају у јавности. Иако им је одузета моћ коју су раније имали, то верску полицију ипак и даље не спречава да у неким случајевима узнемиравају жене због нечега што они сматрају да је ремећење неког јавног, општег изгледа, да је на пример „превише бљештаво“ или да су жене „превише“ нашминкане“, каже Бисенић.

Отпор мерама престолонаследника

Према његовим речима, све то што примењује Мохамед бин Салман ипак не пролази без отпора, јер су саудијски клерикалци врло конзервативни и често, иако се декларативно слажу са мерама владе, налазе друге начине да им опонирају.

„Примера ради, 2017. године је један истакнути свештеник позвао девојке и жене да се, као „ћерке нације“, облаче са још више скромности и да избегавају абаје које имају било какве украсе или отворе. Међутим, две недеље касније на друштвеним мрежама појавио се видео снимак анонимне Саудијке како шета пустом тврђавом у близини Ријада у мини сукњи, пркосећи тим строгим прописима о женском одевању. Тај видео снимак од свега шест секунди изазвао је жестоку расправу у земљи, а конзервативци и конзервативни клерикалци тражили су њено хапшење, насупрот онима који су били присталице реформи и поздрављали њену храброст. Девојка је на крају позвана на саслушање у полицију, али је ипак пуштена без оптужбе“, каже Бисенић.

У том смислу, како наводи, Мохамед бин Салман који ипак није краљ, већ престолонаследник, ипак мора да води рачуна и о осећањима и ставовима конзервативнијег дела саудијске популације.

„То се не односи само на старије људе, јер постоји и значајан део конзервативне омладине, па су његове реформе, укључујући и оне које се тичу положаја жена, доста опрезне, иако се мора рећи да су биле готово незамисливе за једну такву земљу, са снажним вахабистичким религијским опредељењем. Тако институције које повезују економски развој и положај жена имају доста хвале за потезе Мохамеда бин Салмана, па се у извештају Светске банке под називом „Жене, посао и законодавство“ од прошле године наводи да управо Саудијска Арабија и економија краљевине предводе свет у побољшањима у родној равноправности. Зато ова мера коју је сада дозволио престолонаследник јесте значај корак у модернизацији укупне атмосфере у Саудијској Арабији и промене односа између мушкараца и жена у корист жена и побољшања њиховог статуса“, истиче Бисенић.

Саудијке ће радо ићи у војску

Зато је за очекивати, напомиње саговорник Спутњика, да ће се жене радо пријављивати за послове у војсци.

„У арапским земљама војска често не представља само оружане снаге, већ и социјални инструмент даљег запошљавања становништва. Постоје земље које имају номинално огромне војске, попут Омана који има преко 120000 војника, али то у суштини и није права војска већ начин да се решава проблем незапослености. Такав случај је у чест арапским земљама у Персијском заливу које су богате нафтом и које користе дивиденде од нафте. Не треба сумњати да ће таква ситуација бити и у саудијској армији јер је питање колико ће жена бити у борбеним јединицама, а колико њих ангажовано на неким другим пословима у војсци“, каже Бисенић.

Нема сумње, закључује саговорник Спутњика, да ће однос мушкараца према дамама у војсци бити апсолутно фер и коректан, јер су казне у арапским армијама за сваку врсту злоупотребе од стране мушких старешина врло ригорозне, а како је војска у арапским земљама једна од најпрестижнијих институција, може се очекивати да ће се саудијске жене и девојке радо придружити војсци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала