Велики носачи хеликоптера: Да ли ће руска верзија „мистрала“ надмашити француску

© Прес-служба Северне флоте / Уђи у базу фотографијаХеликоптер Ка-52К
Хеликоптер Ка-52К - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Руски носачи хеликоптера пројекта 23900, који ће бити пандани француским „мистралима“, моћи ће да носе до 16 хеликоптера и четири беспилотне летелице, изјавио је неименовани извор у бродоградњи.
„За распоређивање се разматрају хеликоптери производње конструкторског бироа 'Камов'. Ради се о Ка-52К и о другим моделима, укључујући Ка-27. Капацитет је око 15-16 летелица. Поред тога, осим самих хеликоптера на бродовима пројекта 23900 планирано је распоређивање четири дрона“, рекао је саговорник агенције.

Према речима извора, Министарство одбране Русије је дуго усаглашавало захтеве у вези са изгледом и коначни пројекат „у погледу своје функционалности није постао лошији, већ можда и бољи од 'мистрала'“.

Два универзална десантна брода пројекта 23900 почела су да се граде 20. јула 2020. године у бродоградилишту „Залив“ у Керчу уз присуство руског лидера Владимира Путина.

© REUTERS / Stephane MaheДесантни бродови класе „мистрал“ – „Севастопољ“ и „Владивосток“
Велики носачи хеликоптера: Да ли ће руска верзија „мистрала“ надмашити француску - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Десантни бродови класе „мистрал“ – „Севастопољ“ и „Владивосток“

Пристанишни бродови, односно пандани француских носача хеликоптера „мистрал“, постаће први бродови те класе изграђени у Русији. Њихов депласман ће бити 40 хиљада тона. Поред носача хеликоптера, данас се у Русији граде и други десантни бродови, укључујући велике десантне бродове пројекта 11711, који имају скромније перформансе.

Иначе, уговор о испоруци два носача хеликоптера типа „мистрал“, у вредности од 1,2 милијарди евра, првобитно је закључен 2011. године између француске „ДЦНС/СТКС“ и „Рособоронекспорта“. Први брод, који је добио назив „Владивосток“, Француска је требало да испоручи у новембру 2014. године, али због догађаја у Украјини и увођења санкција Русији тадашњи француски председник Франсоа Оланд одлучио да обустави уговор.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала