Захарова: Русија позива САД да на делима одустану од мешања у послове других земаља

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Пратите нас
Русија позива Сједињене Америчке Државе да се не само на речима, већ и делима не мешају у послове других земаља, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена о томе да Вашингтон одустаје од присилног наметања демократије.
„Позивамо тим Стејт департмента да не на речима, већ делима одустану од покушаја мешања у унутрашње послове других земаља. Без узимања у обзир и поштовања интереса партнера, назначени племенити циљеви остаће само декларација. Али ми ћемо пратити, треба да пружимо подршку колегама у њиховом помаку ка конструктивности и реализму“, рекла је она.

„Много тога што је рекао државни секретар звучи, наравно, исправно. Тешко је не сложити се са његовом тезом да се демократија не може наметати силом. Међутим, образложење изазива љутњу. Ако се пажљиво прочита говор, испоставља се да се не смеју свргавати владе у другим земљама не зато што је то грубо кршење међународног права, у суштини злочин, већ зато што је то прескупо за амерички буџет који, као што сви знају, тренутно пуца по шавовима“, нагласила је Захарова.

Портпаролка је указала на чињеницу да Русија дели америчку тежњу за изградњом стабилнијег и инклузивнијег глобалног економског система, али да не разуме „како је са тим повезано све више америчких санкција“, укључујући и против Русије.

Блинкен је раније истакао да се нова америчка администрација неће бавити наметањем демократије у иностранству путем војних интервенција и смене ауторитарних режима. У среду је државни секретар у говора у Стејт департменту изложио осам стратешких приоритета за нову америчку спољну политику.

Сједињене Америчке Државе увеле су у уторак санкције против седам чиновника руске владе због ситуације са Алексејем Наваљним. САД су пооштриле ограничења на извоз у Русију и на црну листу унеле 14 институција. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала