Америка увела санкције против „украјинског владара из сенке“

© Sputnik / Михаил Маркив / Уђи у базу фотографијаИгор Коломојски
Игор Коломојски - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Власти САД увеле су санкције против украјинског бизнисмена Игора Коломојског, кога у Украјини такође називају „владаром из сенке“, због „огромне корупције“, саопштио је америчк државни секретар Ентони Блинкен.

Како је прецизирао, поред Коломојског под санкцијама су и његова жена, затим ћерка Анжелика и син Израел Цви Коломојски, а њима је забрањен улазак у Америку.

Ограничавајуће мере су уведене јер је Коломојски, како је образложио Блинкен, током обављања функције губернатора Дњепропетровске области у периоду од 2014. до 2015. године учествовао у бројним корупцијским скандалима и злоупотребљвао свој политички утицај зарад личне добити.

Блинкен је такође рекао да, упркос чињеници да су Коломојском уведене санкције на основу нечег што је раније починио, он и данас улаже „велике напоре како би осујетио демократске процесе који су у Украјини покренути“, што може да нанесе штету будућности земље.

Истовремено, амерички државни секретар је рекао да ће Вашингтон наставити да подржава реформе у Укрјини.

Раније се Међународни монетарни фонд успротивио враћању том олигарху „Приватбанке“, коју је Кијев национализовао 2016. године. Штавише, због тог случаја се одуговлачи потписивање новог украјинског програма кредитирања ММФ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала