Бугарска опозиција љута: Измиче нам „Спутњик Ве“ јер се власт крије иза Европске комисије

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против короне "Спутњик Ве"
Руска вакцина против короне Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Одлука Народне скупштине да омогући влади слободу да преговара о куповини свих расположивих вакцина је још један покушај скривања иза леђа Европске комисије, изјавио је заменик председника парламентарне групе Бугарске социјалистичке странке Крума Зарков.
„Поднели смо парламенту врло прецизан нацрт који обавезује Савет министара да предузме јасне и директне мере у вези са одређеном врстом вакцине према руској страни. А ви одбијате и пребацујете сву одговорност на Европску комисију, иза које се поново кријете“, рекао је Зарков са говорнице.
Бугарски премијер Бојко Борисов - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Бугарски премијер против руске вакцине – чека одобрење ЕУ

Са своје стране, ГЕРБ је истакао да не може да преузме на себе одговорност за вакцину која није добила одобрење Европске уније.

„Чија ће бити одговорност ако ми у Народној скупштини решимо да прекршимо правила и путем преговора с руском страном купимо вакцине које нису прошле одговарајућа испитивања? Ако дође до неких компликација, ко ће за то одговарати?“, изјавила је председница парламентарне групе ГЕРБ Данијела Дариткова.

Прошле недеље је опозициона партија предложила да се започну преговори о куповини руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), али је владајућа странка ГЕРБ предложила да се преговоре води само о вакцинама које је одобрила Европска агенција за лекове.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина „Спутњик Ве“ тренутно се примењује у 42 земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала