ЕУ дала зелено светло: Имате право на руску и кинеску вакцину, али сами сносите последице

CC0 / / Маске са звездицама које симболишу Европску унију
Маске са звездицама које симболишу Европску унију - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Земље Европске уније имају сва законска права да купе руску или кинеску вакцину, али у том случају саме ће сносити сву одговорност за последице њихове употребе, изјавио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер у Бриселу.
„Европска комисија је одредила портфељ заједничких набавки вакцине који обавезује земље које учествују у тој стратегији да не воде паралелне преговоре са компанијама које испоручују вакцине у оквиру тог портфеља. Земље – чланице ЕУ са правне тачке гледишта имају право да купују вакцине од произвођача који нису део европско пакета преднаруџбине вакцина“, објаснио је Мамер.

Мамер је подсетио да постоји „паневропски процес сертификације вакцине, заснован на процедурама Европске агенције за лекове, али такође постоји и процедура која омогућава примену вакцине у хитној ситуацији уз услов да пуну правну одговорност за последице примене тих вакцина сносе земље-чланице ЕУ које су решиле да искористе ту процедуру.

„То омогућава набавку вакцина које нису добиле дозволу за комерцијализацију на тржишту ЕУ од Европске комисије на основу препоруке Европске агенције за лекове“, нагласио је Мамер.

Аустрија – руска вакцина само након одобрења ЕМА

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да ће употреба руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) бити могућа у Аустрији уколико вакцина добије одобрење од Европске агенције за лекове.

Према његовим речима, у току су преговори са произвођачима вакцина из Русије и Кине, истакавши да се не ради о геополитичким питањима.

„Пресудна је чињеница да ли ће 'Спутњик Ве' добити одобрење Европске агенције за лекове“, рекао је аустријски канцелар.

Подсетимо, Мађарска и Словачка већ су одобриле руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на појединачној основи, не чекајући да Европска агенција за лекове изда одобрење.

Раније је саопштено да је Европска агенција за лекове (ЕМА) започела процедуру за експертизу вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) ради њене накнадне регистрације.

Подсетимо, Европска комисија је од августа прошле године склопила уговоре са западним компанијама о преднаруџбини 2,6 милијарди доза вакцина. Од тих шест произвођача, до сада су три лиценцирала своје вакцине у ЕУ – „Фајзер“, „Модерна“ и „АстраЗеенка“. Све три компаније су започеле са испорукама вакцина Европској унији, али у мањим количинама него што је предвиђено уговорима због производних и логистичких проблема.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала