ЕУ узнемирена, пуца јој вакцинални систем — удружују се Израел, Данска и Аустрија

© AP Photo / Olivier FitoussiБењамин Нетанијаху, Себастијан Курц и Мете Фредериксен
Бењамин Нетанијаху, Себастијан Курц и Мете Фредериксен - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Израел, Аустрија и Данска постигли су у Јерусалиму договор о формирању савеза по питању развоја и производње вакцина следеће генерације. Тај договор је већ наишао на критике појединих земаља чланица ЕУ.

Три земље ће, како је у четвртак увече објавио израелски премијер Бењамин Нетанијаху, формирати заједнички фонд за истраживање и развој вакцина против ковида-19.

Он је то саопштио на заједничкој конференцији за новинаре са данском премијерком Мете Фредериксен и аустријским канцеларом Себастијаном Курцом.

​Израелски премијер је, такође, позвао и друге земље да се придруже том савезу.

Француска је, међутим, критиковала ту идеју, наводећи да је европски оквир и даље најприкладнији начин којим се гарантује солидарност унутар блока.

„Морамо сарађивати у оквиру Европске уније...али морамо да сарађујемо и на глобалном нивоу“, поручио је Курц из Јерусалима.

Он је истакао да је Израел прва земља која је показала да вирус може бити поражен.

​Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дриан признао је, како подсећа АФП, да има значајних недостатака у политици вакцинације ЕУ, истовремено критикујући оно што је назвао покушајем отцепљења од заједничке политике.

Европска комисија се засад уздржала од критике савеза Израела и две земље ЕУ.

„Поздрављамо то што државе чланице истражују све могућности за побољшање европског одговора на вирус“, рекао је портпарол Ерик Мамер.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала