Јача руски штит за претње из ЕУ и САД: Искусни и сурови професионалац ново лице у ФСБ

© Фото : ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадници ФСБ-а током акције хапшења припадника терористичке групе ДАЕШ
Припадници ФСБ-а током акције хапшења припадника терористичке групе ДАЕШ  - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Федерална служба безбедности Русије добила је новог првог заменика директора, генерал-пуковника Сергеја Корољова. За овог стручњак за економску безбедност кажу да је искусни и сурови професионалац, а експерти оцењују да ће његов долазак ојачати руски штит за претње која долазе из ЕУ и САД.

Именовање генерала Корољова сведочи не само о јачању његових личних позиција у оквиру система ФСБ, већ и о још јачем утицају Службе економске безбедности у оквиру ФСБ, а то је посебно важно у тренутку када САД и колективни Запад појачавају санкције и воде друге непријатељске акције против Русије.

"Именовање заменика директора ФСБ-а одавно је најављено, само што кандидатура није доведена до краја тј. тачке да председник потпише указ. Његов претходник - Сергеј Смирнов је већ зашао у године и отишао је на заслужени одмор. У овом случају, именовањем Корољова, који је био на челу економске безбедности наше земље, доћи ће до веће усмерености ка питањима економије и економске ситуације изазване увођењем нових санкција ЕУ и САД, што ствара одређене проблеме, посебно у економији. Због те чињенице, мислим да ће се генерал бавити управо том сфером, која изазива забринутост и тиме ће се поставити штит за претње која долазе из ЕУ и Америке“, каже за Спутњик почасни председник Међународног удружења ветерана специјалне антитерористичке јединице „Алфа“ и члан Друштвене коморе Руске Федерације Сергеј Гончаров.

Искусни и сурови професионалац

Руски медији наводе да је посао првог заменика директора ФСБ-а да надгледа рад кључних јединица - војне контраобавештајне службе, службе економске безбедности, као и службе за заштиту уставног поретка.

Гончаров објашњава да ће долазак Корољова на место заменика директора тајне службе повући и још неке кадровске промене унутар ФСБ.

„Не видим ништа лоше ако генерал-пуковник Корољов доведе официре са којима је сарађивао у области економске безбедности. Сваки руководилац врши одабир и прави свој тим који је спреман да сарађује са њим и који ће испунити његове захтеве. Верујем да неће бити радикалних промена, али промене ће се догодити, готово сам сигуран“, каже Гончаров.

Педесетосмогодишњег Корољева бије га глас да је искусни и сурови професионалац, један од кључних људи у систему савремене руске државне безбедности.

Путин поставио задатке

Корољов је од почетка виђен као један од главних претендената на место првог заменика директора ФСБ-а, након пензионисања седамдесетогодишњег генерала Сергеја Смирнова, који је 17 година обављао ту дужност.

Корољов је у последњих пет година руководио Службом за економску безбедносност ФСБ-а, коју су својевремено водили и бивши шеф Федералне службе за контролу трговине наркотицима Виктор Иванов, секретар Савета безбедности Николај Патрушев и садашњи директор ФСБ-а Александар Бортњиков.

Пре него што је дошао у седиште ФСБ-а на Лубјанки, Корољов је радио за Службу за економску безбедност Дирекције ФСБ за Санкт Петербург и Лењинградску област, а од 2007. до 2011. био је саветник министра одбране Анатолија Сердјукова. Након тога, постављен је на место шефа Управе за унутрашњу безбедност ФСБ-а.

Експерти истичу да се Корољов показао као веома активан лидер и човек од иницијативе. С тим у вези, његов долазак на место првог заменика допринеће ревитализацији службе у областима које је руски председник Владимир Путин изнео на последњој седници колегијума ФСБ-а.

Путин је на тој седници упозорио да се Русија суочава са политиком обуздавања, која је усмерена на поткопавање њених вредности и заустављање развоја земље, као и на изазивање унутрашње нестабилности а све са циљем да се Русија на крају ослаби и стави под спољну контролу, као што се то дешава у неким државама на постсовјетском простору.

Путин је указао и на то да постоје покушаји да Русију окују економским и другим санкцијама, да блокирају велике међународне пројекте за које су Русија и њени партнери заинтересовани, да се директно умешају у друштвени и политички живот, у демократске процедуре Русије, а да би постигли те циљеве активно користе инструменте из арсенала специјалних служби. Путин је, такође, истакао да таква политика према Русији нема перспективу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала