Кремљ: Припремамо различите сценарије у вези са могућим новим санкцијама Русији

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ и МИП Русије
Поглед на московски Кремљ и МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Кремљ узима у обзир претњу увођења додатних санкција против Русије и развија различите сценарије ради заштите интересе грађана и пословања, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је прокоментарисао медијске наводе о томе да би Вашингтон могао да уведе санкције против бројних руских предузетника и руског државног дуга у вези са оптужбама руских власти за наводну употребу хемијског оружја.

С тим у вези, одговорио је питање да ли ће Москва уводити реципрочне санкције против америчких бизнисмена рекавши да се Кремљ нада да ће, како је рекао, сулуди амерички позиви да се руским бизнисменима уведу санкције остати само на медијским страницама.

„Прво, нико до сада није увео санкције против руских бизнисмена. Наравно, ми се надамо да ће такви такорећи сулуди позиви ипак остати само на медијским страницама и да неће заживети у америчком естаблишменту. Стога тешко да су у овом случају прикладне хипотетичке дискусије. Хајде да ипак сачекамо и видимо како ће се ситуација развијати“, рекао је он.

На питање новинара има ли Москва акциони план за случај увођења ограничења Русији, Песков је одговорио потврдно.

„Наравно, Русија то схвата и узима у обзир, стога развија различите сценарије како би на најбољи начин осигурала интересе наше земље, наших грађана и нашег бизниса“, рекао је портпарол.

Истовремено, додао је да су оптужбе у вези са хемијским оружјем које Сједињене Америчке Државе упућују Русији – апсолутно неосноване, истичући да је Москва одавно обуставила све програме који би могли да имају везе са хемијским оружјем.

„Не постоје никави реални подаци који говоре о томе, нити их може бити јер је Русија одавно уништила све залихе хемијског оружја. И сви програми који би икако могли да се доведу у вези са производњом хемијског оружја обустављени су у складу са обавезама Русије према Конвенцији о забрани производње, складиштења и употребе хемијског оружја“, нагласио је портпарол Кремља.

Нешто раније је „Блумберг“, позивајући се на своје изворе, објавио да САД и Велика Британија разматрају увођење додатних санкција против Русије усмерених против државног дуга и бизнисмена „због кршења забране употребе хемијског оружја“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала