Нешто се мора предузети одмах: Црна Гора пред колапсом – здравствено, финансијски, туристички...

© Sputnik / Горан РадуловићБура
Бура - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Црна Гора се због пандемије корона вируса налази на ивици колапса. Ако се нешто одмах не предузме прети јој још једна пропала туристичка сезона што значи и додатно кредитно задуживање, каже за Спутњик новинар и политички аналитичар из Црне Горе Марко Вешовић.

Према броју заражених и хоспитализованих у односу на број становника, Црна Гора је на челу региона, а свакодневно има од 300 до 500 новозаражених према подацима Института за здравље Црне Горе, реферише наш саговорник.

Локдаун или економска пропаст

„У овако малој држави као што је Црна Гора која има тек нешто више од шесто хиљада становника, јасно се показује колико је епидемија узела маха и колике то здравствене, друштвене и економске проблеме изазива,“ истиче Вешовић. 

Ако се нешто одмах не предузме, додаје он, ако се не спроведу радикалније мере, то може да има и велике последице по Црну Гору.   

„Ако стање остане како је сада или се погорша то ће угрозити и ову туристичку сезону, а туризам је главна економска грана Црне Горе. С обзиром да је ситуација и прошле године због короне уништила туристичку сезону, логично је претпоставити да  би још једна таква сезона за Црну Гору била катастрофална,“ додаје он.

Ново задуживање најгори сценарио 

Наш саговорник, на основу досадашњих искустава, решење види у тоталном закључавању државе   

„То није мера која је популарна,  али је неопходно стриктно придржавање мера. Дакле, оправдавам и затварање граница како би поправила ситуација, а Црна Гора припремила да адекватно дочека туристичку сезону,“ истиче наш саговорник.

Он додаје да већ има најава из црногорске владе да ће се о тим мерама одлучивати средином марта.

„Уверен сам да ће морати да се прибегне таквом сценарију макар на 20 дана, у супротном оваква ситуација ће за црногорску економију имати далекосежне последице и мораће да се прибегава  новим кредитима и задуживањима да би се сервисирале текуће обавезе. У овако презадуженој Црној Гори то би представљало најгори могући сценарио,“ закључује наш саговорник.

Милиони евра изгубљени због короне

Црна Гора је у 2019. години од туризма приходовала више од милијарду евра, док је та сума према Министарству за економски развој у 2020. пала на само 122 милиона евра, а процене су да би та сума ове године требало да се попне бар на пола милиона евра.

Ресорно министарство је ову рачуницу сачинило на основу процене Светске туристичке организације која  очекује повратак међународног туризма до трећег квартала ове године, док се повратак на ниво пре пандемије очекује тек у 2023. години.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала