Руски амбасадор у САД: Одбацујемо оптужбе о Наваљном, неки сигнали из Вашингтона позитивни

© Sputnik / Михаил Тургиев / Уђи у базу фотографијаРуски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Москва позитивно реагује на сигнале који стижу из Америке о плановима за дијалог у области стратешке безбедности и контроле наоружања, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов. С друге стране, Русија одбацује америчке оптужбе у вези са наводним тровањем Алексеја Наваљног а захтеве за његово ослобађање сматра неприхватљивим.
„Од принципијелног значаја је то што је Џозеф Бајден подржао руски предлог да се Споразум о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ 3) продужи за пет година“, рекао је амбасадор у говору у дискусионом клубу „Космос-клаб“.

Како је додао, добро је што је преовладао здрав разум у политици Вашингтона јер очување СТАРТ 3 одговара националним интересима и Америке и Русије.

Амбасадор је рекао и да Русија одбацује примедбе Америке које се тичу људских права.

„Нико нема права да нас учи како да живимо“, рекао је Антонов и додао да Москва сматра да су оптужбе Америке да је Русија одговорна за наводно тровање Алексеја Наваљног хемијским оружјем неосноване, а позиви за његово ослобађање неприхватљиви. У међународној пракси то се сматра мешањем у унутрашња питања суверене земље, додао је он.

Подсећа да се одбацују било какви контрааргументи Русије, као и да се захтеви руске стране да добије информације у вези с тим случајем одбацују без логичког објашњења.

„А онда, америчке власти, не предочавајући доказе, уводе нове санкције Русији“, рекао је амбасадор.

Одбацио је и оптужбе на рачун Русије у вези с наводним мешањем у демократске процесе, хакерске нападе и награде талибанима за главе америчких војника.

„Да би се супротставили ‘руској претњи’ повећава се војни потенцијал, јачају се војно-политички савези. Прете нам санкцијама, против нас се примењују методе нелојалне конкуренције“, констатовао је он.

Према речима Антонова, Русија не затвара очи пред проблемима у односима са САД и спремна је да их размотри, али прво је потребно да се прекине са претњама санкцијама.

Према његовим речима, Вашингтон и Москва треба да удруже напоре по читавом низу питања.

„У складу са интересима наших земаља било би удруживање напора у борби против вируса корона, тероризма, ширења оружја за масовно уништење, климатских промена, као и у области заштите екологије Арктика и освајања космоса“, навео је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала