„Ситуација је драматична“: Болнице имају план само за викенд

Пратите нас
Пандемија вируса корона поново се захуктава и број пацијената примљених у болнице већи је од броја отпуштених, уз велики број прегледа у тријажним центрима, изјавила је заменица директора Инфективне клинике Клиничког центра Србије (КЦС) Ивана Милошевић, оцењујући да је ситуација драматична.

Она је упозорила да ће се, овим темпом, брзо доћи у ситуацију да се исцрпе капацитети.

„Данас смо се договорили да се пацијенти упућују, пре свега, у ковид болнице у Батајници и Крушевцу. Рачунамо и на КБЦ ‘Земун’ и ‘Мишовић’, као и на Инфективну, која ради 24 сата и надамо се да нећемо морати опет у ковид систем да враћамо ‘Звездару’ и ‘Бежанијску косу’, јер морамо водити рачуна и о пацијентима који немају ковид-19", рекла је Милошевићева након састанка директора ковид болница с министром здравља.

Она је навела да је ситуација таква да се не треба изненадити да неко од пацијената буде хоспитализован и ван Београда, јер се већи број болесника прима у болнице, него што се отпушта.

„Батајница има капацитете за пријем болесника, али ни то није безгранично. Сада је тамо око 750 пацијената, а капацитет је 900“, рекла је Ивана Милошевић.

Она је указала да исти људи раде тај посао већ годину дана, и да није само питање отворити допунске капацитете, јер у њима треба неко и да ради.

Милошевићева је рекла и да ће бити отворен други стационар у ВМЦ „Карабурма“ са 45 постеља, где ће бити ангажовани радници из војног система.

Такође, навела је да су ово планови за викенд, пошто се дугорочни планови не могу правити, јер је ситуација, како је оценила, драматична, пренео је Танјуг.

Зато је апеловала на све грађане у име свих здравствених радника који годину дана раде свој посао, да се стрпе и искористе привилегију што Србија има четири вакцине, јер је то једини пут ка нормалном животу.

„Немојте да изгубимо шансу да се вратимо у релативно нормалан живот, што пре. Морамо да се придржавамо мера, које се нису довољно поштовале, посебно после пријема прве дозе. Вакцина није чаробни штапић, она нас штити, али потребне су бар две недеље после друге дозе да бисмо били сигурни“, подвукла је Милошевићева.

Она је казала и да се мере које су на снази, а нису најригорозније, не поштују, истичући да се број заражених шири као лепеза и да један инфицирани може да зарази много нових.

Међу њима, како је додала, могу да буду и они који су се чували, али и они који су примили прву дозу вакцине након чега су се опустили.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала