Словачка: За две недеље почињемо да вакцинишемо грађане „Спутњиком Ве“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПаковања руске вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Паковања руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Словачка очекује да ће започети вакцинацију руском вакцином против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за две недеље, изјавио је словачки амбасадор у Русији Љубомир Регак у интервјуу за Спутњик.

„Вакцинација 'Спутњиком Ве' ће, како се очекује, почети за две недеље након што наши органи за надзор лекова провере испоручене партије“, рекао је амбасадор.

Он је објаснио да производња вакцина, нажалост, не успева да покрије потребе земаља Европске уније, те су се неке земље одлуке на набавку вакцина из иностранства које још нису регистроване у ЕУ. Међутим, амбасадор истиче да су те вакцине током клиничких испитивања у многим земљама показале високу ефикасност и безбедност по здравље грађана.

„У такве вакцине спадају руски препарат 'Спутњик Ве' и кинески 'Синовак'. У Словачку је у понедељак стигло првих 200.000 доза вакцине 'Спутњик Ве' из уговора о испоруци два милиона доза вакцине до јуна. То ће омогућити да се вакцинише милион грађана Словачке, односно отприлике петина становништва земље“, објаснио је амбасадор.

Како је рекао, упознат је са чињеницом у словачкој амбасади има запослених који су се већ вакцинисали руском вакцином или планирају то да учине.

Истовремено, словачки амбасадор се осврнуо на односе Братиславе и Москве, рекавши да се они могу окарактерисати као комплексни, партнерски и засновани на потрази за обострано корисним пројектима.

„Волео бих да градимо наше односе на позитивном искуству из прошлости, али без заобилажења несугласица ћутањем које су, наравно, својствене свакој врсти односа, не искључујући међудржавне, како и приличи пријатељима“, закључио је он.

Подсетимо, Словачка је, као и Мађарска, дала одобрење за употребу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“, не чекајући регистрацију Европске агенције за лекове.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина „Спутњик Ве“ тренутно се примењује у 42 земље.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала