Византијски звук и „позитивна туга“ људи са Истока

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Мултиинструменталиста, композитор, певач, вођа групе „Балканополис“ – уметник Слободан Тркуља за „Орбиту културе“ открива шта је то што његову музику чини „византијском“, како иза отпеваних српских песама остаје „позитивна туга“ и зашто смо ми, упркос географији, заправо људи са Истока.

Шта повезује Александра Ацу Поповића и Вацлава Хавела, „Аудијенцију“ и „Кус петлића“ – ако не Милан Нешковић, позоришни редитељ чија ће управо ова два наслова бити премијерно изведена током марта на сцени Академије 28  и у Народном позоришту у Суботици. Од Нешковића сазнајемо зашто су ови велики писци и данас актуелни, као и зашто је позориште, без сваке сумње, најбезбедније место у времену пандемије.

О чему говори представа „Секс-уметност-комунизам“, премијерно изведена трећег марта на рођендан Битеф театра, како изгледа наслеђе 20. века из перспективе сексуалне, уметничке и комунистичке револуције – за Спутњик објашњава редитељ представе Бојан Ђорђев.

Како су, тражећи простор за другачији звук, пре 40 година три београдска бенда, ВИС Идоли, Електрични оргазам и Шарло акробата, као и уметници окупљени око њих постали део „Пакет аранжмана“ и променили историју југословенског рокенрола?

Ко су били ти клинци, довољно гласни да кажу оно што мисле, довољно паметни да на прави начин изразе оно што осећају, за „Орбиту културе“ открива Зденко Колар, некадашњи басиста „Идола“ и Бранко Гаврић, аутор назива и илустрације за плочу „Пакет аранжман“.

Орбита културе: Слободан Тркуља, Милан Нешковић, Бојан Ђорђев, Зденко Колар и Бранко Гаврић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала