Захарова о одговору на америчке санкције: Ускоро ћемо их обрадовати

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пратите нас
Москва ће у најскорије време објавити листу америчких званичника против којих ће бити уведене санкције, као одговор на ранију одлуку Америке. „ Ради се на томе, ускоро ћемо их обрадовати“, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Узимајући у обзир како се они (САД) сада понашају, како су одмах објавили те спискове, мислим да ћемо их ускоро обрадовати. Ради се на томе. Немојте мислити да ако ми не говоримо о тој листи да она не постоји“, рекла је Захарова у емисији на „Првом каналу“.

Она је рекла да руска страна у ранијим случајевима намерно није привлачила пажњу јавности на узвратне мере, али да је Москва сада узела у обзир то што су Американци томе придали изванредну медијску димензију.

Додала је и да Русија не чека ништа да би увела реципрочне мере Америци.

Подсетимо, Европска унија у уторак је први пут увела санкције у оквиру новог глобалног режима због кршења људских права против четворице руских држављана због хапшења Алексеја Наваљног.

Одмах затим и Сједињене Америчке Државе су објавиле о увођењу санкција Русији. На санкционом списку налази се 14 организација са формулацијом „за производњу биолошког и хемијског оружја“. Осим тога, америчке санкције усмерене на конкретна лица и организације укључиваће и ограничења извоза и виза. У Вашингтону су такође рекли да обустављају сваку врсту помоћи Русији, изузев хуманитарне.

На санкционом списку су се нашли шеф Федералне службе безбедности Русије Александар Бортњиков, први заменик шефа администрације председника Русије Сергеј Кириенко, генерални тужилац Игор Краснов, шеф Одељења за унутрашњу политику председника Русије Андреј Јарин, заменици министра одбране Русије Алексеј Криворучко и Павел Попов, шеф Федералне службе за извршење санкција Александар Калашњиков. 

Америка је увела ограничавајуће мере и против 33. Централног научно-истраживачког института Министарства одбране Русије, руског Државног научно-истраживачког института за органску хемију и технологију и 27. Научног центра Министарства одбране Русије. На списку је и 14 организација из Русије, Немачке и Швајцарске које подлежу извозним ограничењима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала