Чудна сеизмичка бука открива вулканску активност која вреба

CC0 / / Планина Худ у Орегону
Планина Худ у Орегону - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Пратите нас
Неколико мањих земљотреса ове недеље активирало се испод врха планине Маунт худ у Орегону, а неки сматрају да би ово могао бити знак упозорења за за нове катастрофе.

Неколико мањих земљотреса регистровано је 1. марта око шест километара испод врха Маунт худа у Орегону, који је тренутно успавани вулкан. Тихоокеанска северозападна сеизмичка мрежа измерила је осам земљотреса максималне јачине 1,3 степени Рихтера.

Ти земљотреси су били премали да би се осетили на површини, а трајали су око 45 минута, преноси Спутњик интернешенел.

Како би ублажила забринутост, америчка Геолошка служба написала је на Фејсбуку 3. марта да, иако серија земљотреса „није честа појава“, то не мора да значи да ће „вулкан ускоро еруптирати“.

„Убрзање активности“

Серија од 100 земљотреса већ се догодила јужно од врха Маунт худа ове године.

Са максималном магнитудом од 2,7 степени, потреси регистровани 17. јануара изазвали су забринутост због статуса вулкана.

Геолози су признали да се то сматра „преокретом“ активности позадинске сеизмичности Маунт худа, али ипак су искључили могућност ерупције.

Научници су такође указали на сличне серије земљотреса који се повремено дешавају на другим планинским врховима Каскада у Калифорнији.

Што се тиче узрока земљотреса, Геолошка служба је обавестила да их можда проузрокује кретање прегрејане воде под притиском дуж постојећих пукотина, а не магма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала