Донбас опет на ивици рата, нису искључене провокације против Русије

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаУстаници у Донбасу
Устаници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Пратите нас
Исток Украјине је опет на ивици рата. Прекид ватре се не поштује, а судећи по изјавама политичког и војног руководства непризнате Доњецке и Луганске републике, Кијев пребацује трупе на линију раздвајања.

Учестало је и гранатирање градова и села у близини фронта па у Донбасу страхују да би оружане снаге Украјине ускоро могле да крену у офанзиву већих размера. Није искључено да ће Запад искористити Украјину за провокације против Русије, упозоравају руски експерти.

Из правца Кијева стижу нови ешалони људства, борбене технике и муниције, а интензивирани су и летови дронова. У Доњецку оптужују украјинску страну за нарушавање примирја након што је отворена ватра на место Горловка. Шеф канцеларије украјинског председника тврди, међутим, да украјинску војску намерно провоцирају из Донбаса.

Политиколог Александар Дудчак сматра да  Кијев у суштини није заинтересован за рат,  а најновије инциденте објашњава тиме да Украјина испуњава вољу Запада, који је редовно користи кад и колико може.

Нису искључене провокације против Русије

“Пошто Украјина не може да испуни Минске споразуме, а ни Западу није потребно да их испуњава, нажалост, постоји велика вероватноћа да ће Украјина бити искоришћена за провокације против Русије, будући да Русија у случају наглог погоршања ситуаиције неће моћи да не подржи Донбас. Ако дође до рата, Русија ће бити приморана да реагује”, упозорава Дудчак.

Судећи по чињеници да је у току пребацивање војне технике украјинских оружаних снага, могуће је да се оне поново спремају за напад, додаје Дудчак.

“Запад, као и увек, неће приметити проблем у раној фази него ће за нешто окривити Русију, иако сви сада врло добро виде да је Кијев тај који доводи до ескалације конфликта, окупља трупе и појачава гранатирање. Али Запад ће видети стварно стање тек када буде потребно потписати Трећи Мински споразум и тек уколико дође до нових војних дејстава на истоку Украјине”, каже политиколог.

Члан Савета за међуетничке односе при председнику Русије Богдан Беспаљко слаже се да је велика опасност од новог круга сукоба. По његовом мишљењу, Кијев покушава да испровоцира Доњецку и Луганску Републику, као и Русију, да предузму драстичне кораке како би оправдао своју инвазију на Донбас.

“Генерално гледано, ако сада оцењујемо ситуацију, за председника Зеленског постаје важно да скрене пажњу становништва са битних проблема, са разочарања у њега лично и његову партију, а за то је неопходно организовати неку врсту рата. Ако се овај рат заврши неуспешно, Русија се увек може окривити. Искуство последњих година показује да Русија не тежи освајању Украјине. С друге стране, украјинске власти ће у случају победе, моћи да кажу становништву да упркос томе што живи лоше, што су практично престали да буду независна држава, Украјина је успела да се избори за своју територију и да је истерала сепаратисте”, објашњава Беспаљко .

Зеленском треба мали рат да би остао на власти

На питање колико грађани Украјине верују властима, будући да анкете показују пад рејтинга председника Зеленског, Беспаљко каже:

“У суштини, становништво не верује Зеленском. Чак 93 одсто становништва је уверено да Зеленски није независни политичар, већ да добија инструкције из иностранства. Две трећине становништва тежи миру у Донбасу и у сваком случају се залаже за окончање рата. Према томе, да би остао на власти, а још више да би претендовао на следећи мандат, Зеленском је потребан мали рат. Све у циљу скретања пажње”, закључује Беспаљко.

У међувремену, САД су ове недеље донеле одлуку о новом пакету војне помоћи Украјини у вредности од 125 милиона долара. Портпарол Пентагона Џон Кирби прецизирао је да помоћ обухвата припрему, опремање и инструктажу с циљем да се, како је рекао, очува територијални интегритет земље, осигура заштита њених граница и побољша њена оперативна компатибилност са НАТО.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала