Донбас узвраћа Кијеву: Претње упућене Русији су саботажа Минског процеса

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаРуске заставе у Доњецку
Руске заставе у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Пратите нас
Посланик Народног савета самопроглашене Доњецке народне републике Владислав Бердичевски рекао је да је претња Кијева Русији због Донбаса заправо саботажа Минских споразума.
„Доласком Леонида Кравчука изменила се и реторика у Минским преговорима – у контакт-групи Украјина константно инсистира на томе да је Русија страна сукоба и Кијев неће ни о чему разговарати ни договарати се са Доњецком и Луганском упркос томе што су и представници Русије, чак и представници ОЕБС-а више пута указивали на то да се у Минским споразумима Русија уопште нигде не спомиње као страна у сукобу“, рекао је Бердичевски.

У свим документима минског преговарачког процеса, додаје он, Доњецка и Луганска народна република наведене су као стране са којима се неопходно договарати.

„Колико видим, Кравчука су намерно поставили да растури Мински процес. Зато он не слуша ничије мишљење. Све се то чини како бисмо ми изашли из Минских споразума. За Украјину је немогуће да их спроводи, али и да их не спроводи. То је потпуна саботажа која траје већ прилично дуго“, резимирао је Бердичевски.

Подсетимо, шеф украјинске делегације у Трилатералној контакт-групи за Донбас Леонид Кравчук запретио је Русији „радикалним корацима“ уколико не призна да учествује у сукобу у Донбасу. Он је нагласио да Украјина неће дозволити Русији „да ради шта жели“.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала