Магнет за паре: Она је најпознатија биљка Инстаграма /фото/

© Fotolia / AlswartСвежњеви долара
Свежњеви долара - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Пратите нас
Она је pilea peperomioides. Једноставније, „кинески долар“ или „кинеско дрво новца“. И кажу да привлачи срећу и новац као магнет.

Зову је и најпознатијом биљком Инстаграма јер ћете је видети на фотографијама познатих инфлуенсера и блогера.

Према источњачким веровањима, зелене биљке, бујне и здраве, доносе добро расположење и елиминишу негативну енергију, а за кинески долар се верује да привлачи новац као магнет. У неким азијским земљама се као највреднији поклон преноси из генерације у генерацију, преноси Б92.

CC0 / Wikipedia/Husky / Кинеско дрво новца, или кинески долар, не може да се нађе баш лако, а цена биљке је од 700 динара и више.
Магнет за паре: Она је најпознатија биљка Инстаграма /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Кинеско дрво новца, или кинески долар, не може да се нађе баш лако, а цена биљке је од 700 динара и више.

Лако се негује, споро расте, не нападају је штеточине и болести. Потребно јој је доста светла, никако директног, а по лепом времену може да се држи на тераси, али не на јаком Сунцу. Зими мора да буде у затвореном простору јер јој не одговарају температуре испод 10 степени. Обично расте до 30 центиметара.

Стручњаци кажу да је pilea много година била загонетка за европске ботаничаре. Стигла је у Европу 1906. године, а ботаничари су је донели из Кине, са више од 4.000 метара надморске висине. У Европи и Америци се гаји искључиво као собна биљка.

Код нас се може наћи, додуше, не баш лако. Уколико имате среће да је пронађете и купите, цена је од 700 динара па навише, у зависности од висине и величине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала