Тиодоровић: Нисмо задовољни, тражићемо оштрије мере

Пратите нас
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да медицински део Кризног штаба није задовољан донетим мерама и да ће у уторак тражити да оне буду пооштрене.

„Ми из медицинског дела Кризног штаба нисмо задовољни овим нивоом мера, тражили смо далеко оштрије мере на дужи период, јер за добар резултат требало је овако најмање десетак дана“, рекао је Тиодоровић.

За ова два дана, како каже др Тиодоровић, људи би требало да схвате да је ситуација озбиљна.

„Такође имамо још један проблем, а то је да млади људи не одлазе на тестирање и тако сеју вирус“, наглашава он.

Како професор Тиодоровић објашњава, вирус је и даље присутан и он циркулише што се види у свакодневној статистици.

Враћају се заражени са скијања

„Дакле, радиће само оно неопходно за живот, храна, апотеке, гориво, а уједно ово је био и преломни тренутак да затворимо скијалишта за предстојећи викенд, јер велики број људи и даље путује, а одатле нам долазе заражени. Хотели ће радити нормално, али неће радити никакви кафићи, ресторани, лично сматрам да је то требало урадити и раније“, каже Тиодоровић за Блиц.

Од уторка можда још оштрије мере

Од сутра ученици средњих школа прелазе на онлајн, с тим што се већ у уторак могу уследити и неке нове мере, након анализе викенда.

„Ако нема помака, у уторак ћемо тражити да се апсолутно испоштује све оно што тражимо, а то су оштрије мере. Имали смо врло тешку седницу, морали смо да уђемо у озбиљне разговоре, да људи схвате да је ситуација озбиљна. Имамо проблем што су болнице у Београду или пуне или су пред самим пуњењем, морамо да размишљамо шта даље. Инсистирали смо на ригорозној контроли мера са применом кривичног закона код оних који не поштују мере, а то се посебно односи на оне који организује журке. Свака локална заједница мора да сноси одговорност за своју ситуацију“, каже епидемиолог.

Млади не одлазе на тестирање, не иду и изолацију, сеју вирус

Професор указује и на нову појаву, а то је да млади људи који добију симптоме не одлазе на тестирање, већ ако имају лакшу клиничку слику ни не покушавају да оду код лекара, нити се задржавају у самоизолацији, што је јако опасно.

„Имамо сада опасну појаву, а то је да млађи људи неће да се тестирају, зато што иза тог позитивног налаза треба да иду у самоизолацију, ако је то лакши облик, претрпе, прође тако, али паралелно шире и сеју вирус. То се види по структури оних који умиру, две трећине умрлих су старији од 65 године, овамо имамо пуне болнице и са младима, а заражавају их они који не поштују мере“, објашњава професор.

Ако се настави овако, истиче, захтеваћемо врло строге мере „јер ми морамо зауставити трансмисију ове болести“.

„Апел свима је - молим вас мислите, не само на себе, већ и на људе око вас“, каже професор Тиодоровић.

       

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала