Амерички експерт позива САД да „прогледају“: Русија није бензинска пумпа која се издаје за државу

CC0 / Pixabay / САД Русија заставице
САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Директор Центра за обавештајна и глобална питања Мајка Роџерса Џошуа Хумински предложио је у чланку за „Хил“ да се промени начин размишљања о Русији. Он је апеловао на Вашингтон да схвати да Русија „није бензинска пумпа која се издаје за државу и искаљује на друге, кад почиње да пада“.
Експерт сматра важним да стратегија администрације председника САД Џоа Бајдена започне дубоким разумевањем руских интереса, моћи и поступака, а „не полазећи од тога да су у њиховој основи слабост, структурни пад, рањивост или неки други недостаци“. То ће помоћи у изради паметније и перспективније политике према земљи, уверен је политиколог.

Међутим, каже да разумевање не значи прихватање.

„То је пре способност да се Русија процени онаквом каква јесте, а не каквом жели да је види Вашингтон“, објаснио је он у чланку.

Хумински сматра да постоје разлике између тога како описују Русију и каква је она заправо. С тим у вези, сматра да њене тактике и поступке диктирају анализа могућности, интереса и расположива средства. Према мишљењу аутора, управо тако и поступају паметне државе.

Ако се Русија оцењује према мерилима Вашингтона, може се добити „реципрочна слика“, пише аутор.

Амерички политиколог је такође упозорио да се не смеју игнорисати стратешки интереси Москве, јер ће у супротном „стално вртети Вашингтон око прста“.

Успеси Русије завређују пажњу

Он је позвао да се одустане од конструкција „хибридни рат“ и других „популарних дежурних речи“ за описивање руског деловања у спољној политици и безбедности. Експерт је истакао корисност дебата, али и да се учесници дебата усредсређени на акције Русије и да не мисле о последицама таквог понашања.

Поред тога, успеси Москве у коришћењу своје снаге заслужују пажњу и преиспитивање њених могућности, истиче аутор. Према његовим речима, све њене недавне акције дале су резултате, притом Русија не показује знаке слабости.
САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
„Русија је лоша, Русија је крива“: Како САД воде хибридни рат против Москве

Експерт пише да о стабилности Русије говори и чињеница да она осећа самопоуздање и постиже своје циљеве у сфери безбедности.

Хумински је нагласио да је Москва и после распада Совјетског Савеза имала интересе. Он је позвао Вашингтон да не заборави да историја Русије није ограничена само на совјетски период и да, поред тога, треба памтити „географске противречности и безбедносне дилеме“ са којима се она суочава.

Амерички политиколог је апеловао да се Русија схвати онаквом, каква јесте. С тим у вези, подсетио је на два цитата, од којих један припада сенатору Миту Ромни о томе да „Русија није бензинска пумпа која се издаје за државу и искаљује на друге кад почиње да пада“.

Он је цитирао и речи Винстона Черчила: „Русија никада није тако снажна као што изгледа. Русија никада није тако слаба као што изгледа“.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала