Британци су направили велику пометњу у коју је увучена и Србија

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаКопачке
Копачке  - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Нове рестрикције уведене против вируса корона у Великој Британији могу да имају значајне последице и на фудбалској сцени, а у све је увучена и репрезентација Србије, која, на срећу, неће имати последице.

Најновије информације гласе да је британска влада донела одлуку да професионалне спортисте више не ставља међу повлашћене.

Повлашћени статус помогао је, пре свега, професионалним фудбалерима који се такмиче у енглеској Премијер лиги, који су усред сезоне могли да путују на квалификационе мечеве своје земље уз минималне последице.

Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Пикси: Никога се нисам одрекао

Уколико се то правило промени, репрезентативни фудбал ће бити у великом проблему, с обзиром да у Премијер лиги наступа велики број играча од којих репрезентације зависе.

Поред нешто мање битних такмичења, паника је настала због квалификација за Светско првенство 2022. године у Катару.

Што се Србије и Европе тиче, квалификације за тај регион почињу 24. марта ове године. Подсетимо, Орлови се налазе у Групи А са Португалом, Републиком Ирском, Луксембургом и Азербејџаном.

Велика Британија је издала „црвену листу“ од 33 земље из чијег повратка ће особа морати да оде у обавезан карантин од десет дана, што ће их оставити без могућности да играју за свој клуб у том периоду.

Иако се Србија не налази на овој листи и оба меча заказана за март (Република Ирска 24. и Португал 27.) игра на домаћем терену, увучена је у проблем са због тога што је очекује меч са репрезентацијом Португала.

Португал је једна од земаља, уједно једина европска, које се налазе на поменутој листи, па ће свако од репрезентативаца који допутује у ту земљу морати у карантин по повратку у Енглеску.

Због могућности таквог сценарија реаговао је Оле Гунар Солскјер, менаџер Манчестер јунајтеда, клуба којег је најбољи играч Португалац Бруно Фернандеш.

„Нисмо сели и донели коначну одлуку, али нема смисла да изгубимо играча на десет дана. Ми плаћамо те играче и ФИФА је издала јасно правило да имамо право да не пустимо играча. Мислим да ћемо донети одлуку да их не пустимо да играју за репрезентацију“, рекао је Солскјер.

Фернандеш није једини играч са овим проблемом, али ће сви који у својим редовима имају португалске фудбалер моћи да одахну, јер је та репрезентација, како ствари стоје, пронашла решење.

Наиме, Фудбалски савез Португала је донео одлуку да базу краткорочно пресели у Италију, која није на списку Велике Британије, и ту одигра меч против Азербејџана, који је требало да се одигра на домаћем терену.

Три дана касније неће имати никакви проблема на гостовању Србији, пошто наша земља није на „црвеној листи“.

Проблем је, нажалост, далеко од ограниченог само на европско тло, па се на листи налази велики број земаља из Африке и Јужне Америке, чијим фудбалерима клубови могу да, према правилима ФИФА, забране одлазак на квалификационе утакмице.

У Премијер лиги има чак десет Бразилаца, од којих је већина веома битна за своје тимове. Алисон је први голман Ливерпула, Ришарлисон предводи напад Евертона, док Манчестер сити рачуна на Фернандиња и Габријела Жезуса.

И ФС Аргентине је на удару, од којих је највеће име нападач Ситија Серхио Агуеро, док Колумбија има Хамеса Родригеса у Евертону, а Уругвај Единсона Каванија у Јунајтеду.

Синиша Михајловић и Златан Ибрахимовић на фестивалу Санремо - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2021
Михајловић „боцнуо“ Ибрахимовића тамо где га највише боли

На овај ризик за премијерлигашке клубове додаје се и то што се њихови играчи излажу значајно већем ризику од заразе вирусом корона током одласка на репрезентативне обавезе, него што би био случај да остану у Енглеској.

Као једно од најреалнијих решења за јужноамеричке тимове помињало се играње свих мечева у Европи, али је на крају донесена доста драстичнија одлука да се мартовски део квалификација откаже, односно одложи за неки други датум.

Репрезентације из Јужне Америкемогле су да играју у градовима као што су Будимпешта, Букурешт или Атина, како су пренели медији, али се, ипак, тамошњи савези нису одлучили за овакав расплет.

Подсетимо, неке утакмице Лиге шампиона и Лиге Европе су, због сличних рестрикција, игране на неутралном стадиону, као што су дуел Ливерпула и Лајпцига у Будимпешти, Арсенала и Бенфике у Пиреју...

Пикси објавио први списак за квалификације за Светско првенство!

УЕФА званично покренула истрагу против Звезде – расизам, увреде, кршење протокола

Крстајића је „издао“ пријатељ

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала