Италијански министар здравља: Апсолутно сам отворен за примену руске вакцине

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаПаковање вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Паковање вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Италијански министар здравља Роберто Сперанца изјавио је да је отворен према руској вакцини против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и да је спреман да разговара са руским властима о њеном коришћењу, а можда и производњи, уколико је одобре европски и италијански регулатори.
„Ако вакцина делује, ако нам Европска агенција за лекове (ЕМА) и Италијанска агенција за лекове (Аифа) кажу да је она ефикасна и поуздана, не интересује ме националност научника који су радили на њој и у којој је земљи настала та идеја. Стога сам апсолутно отворен према руској вакцини, као и према другим вакцинама који би могле да се појаве у свету, само да провере и контрола које треба да обаве одговарајуће агенције дају добар резултат“, објаснио је он за телевизију „Раи 3“.

Министар је подсетио да је Италија почела да користи вакцине „Астра Зенека“, „Фајзер“ и „Модерна“ чим су их ЕМА и Аифа прогласиле поузданим и ефикасним.

„Када се то деси са руском вакцином, а надам се да ће се то догодити убрзо, бићемо спремни на сарадњу са руским властима како бисмо евентуално појачали и производњу“, рекао је министар.

Сперанца је нагласио да је тренутно главни задатак на глобалном нивоу најшира могућа вакцинација становништва.

„Дакле, нема смисла подизати неке националистичке баријере“, закључио је он.

Подршка руској вакцини из Италије

Многи истакнути представници италијанске научно-медицинске заједнице су раније подржали идеју употребе руске вакцине „Спутњик Ве“ на Апенинима.

С тим у вези, руководство Националног института за инфективне болести „Лазаро Спаланцани“ упутило је позитивно мишљење италијанском Министарству здравља у вези са ефикасношћу и безбедношћу употребе руског препарата.

Такође, чланови италијанског независног културног удружења „Лав Толстој“ из области Ломбардијa недавно су се изјаснили да би Рим требало да успостави директне контакте са Москвом у вези са испорукама „Спутњика Ве“ Италији.

Истовремено, посланик из италијанске странке Лига и шеф Одбора за спољне послове Посланичког дома Вито Коменчини у интервјуу за Спутњик је рекао раније да би Италија лако могла да пронађе начин да добије руску вакцину директно, не чекајући одлуку ЕУ. Он истиче да би руска вакцина омогућила Италији да угледа светло на крају тунела које се сада не назире.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала