Како је српски фудбалер помогао штампање књиге Гвоздени пук

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаНенад Томовић
Ненад Томовић - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Ненад Томовић, српски фудбалер и дугогодишњи члан италијанских клубова, помогао је издавање књиге о легендарном Гвозденом пуку о чему је са аутором Дарком Николићем говорио за Спутњик спорт.

О прослављеном Другом пешадијском пуку „Књаз Михајло”, познатијим под именом Гвоздени пук, књигу је 2017. године написао Дарко Николић, спортски новинар из Београда.

На 400 страна представљен је аутентичан приказ свакодневног живота, рада, борби и предаха, као и размишљања и понашање војника. Жеља аутора је да се књига бесплатно дели по Србији.

Начин на који се финансира штампање ове књиге подразумева појединачне донације, којима су до сада обезбеђена два издања, док је на трећем значајно допринео некадашњи репрезентативац Србије Ненад Томовић.

„Учинио је то уз речи: „Никад не треба да заборавимо страдања, одрицања и жртве наших предака зарад љубави према слободи отаџбине”, написао је аутор књиге Дарко Николић на друштвеним мрежама.

Николић за Спутњик указује колико га је изненадила Томовићева уплата, јер је у питању била значајнија сума:

„Ја сам послао мејл који је тај дародавац оставио, написао сам 'господине Томовићу', не знајући који је Томовић у питању, 'баш сте ме затекли, како могу да Вам се одужим, можда још неколико примерака да Вам пошаљем у знак захвалности', а онда се он представио у свом одговору, тако да смо ми само мејлом разменили мисли. Он је дивну поруку послао, рекао је 'знате, ја сам ово учинио зато што сматрам да не смемо ми садашњи да заборавимо на све жртве и сву ону љубав према отаџбини коју су имали наши преци', и то је мене баш гануло”, сведочи Николић.

Томовић нам са друге стране указује га је тематика Гвозденог пука заинтересовала раније, јер га је занимало нешто више о том делу наше историје, па је желео да помогне читаву акцију.

„Пошто истражујем много и читам о нашој историји, сасвим случајно сам прво дошао до текста, а након тога сам отишао на њихов сајт где сам прочитао све информације. Тада осетио потребу да помогнем и подржим то што Дарко пише, и ту целу његову акцију. Одмах после те моје уплате он ми је послао мејл и тако смо ступили у контакт”, каже Томовић за Спутњик.

Аутору романа покретач је била математичка нелогичност током прилога о Гвозденом пуку који је гледао на телевизији.

„То је да је Гвоздени пук био један од стотину пукова српске војске, а његови војници су добили једну петину свих највећих одликовања које је Краљевина Србија доделила. Математички је нелогично да ако неко чини једну стотину нечега да на крају добије једну петину свих одликовања. Јер да су они били просечна војска и просечна јединица онда би добили отприлике једну стотину одликовања”, објашњава нам Николић.

Знатижеља је одвела Николића у неколико библиотека у којима није могао да нађе ниједну књигу о овом пуку. Стога је одлучио да покуша да на друге начине да истражи о теми која га је заинтересовала.

„Дошао сам на идеју да пробам да скупим новац да ту књигу бесплатно делим нашем народу. Зашто, зато што је та књига писана на основу сећања преживелих војника Гвозденог пука, на основу докумената до којих сам дошао захваљујући државним институцијама које су ме пустиле да као једно нестручно лице уђем рецимо у војни архив, јер нити сам војно лице, нити сам докторанд па да ми то из научних разлога треба, али ми је Министарство одбране дало да уђем тамо, по дивним архивима у Србији где раде фантастични наши стручњаци”, сведочи Николић.

Аутор књиге је потом ишчитавајући старе новине дошао на идеју да потражи потомке преживелих војника Гвозденог пука, тако да је у разговору са њима реконструисао читаве сцене и приче из живота чланова ове јединице.

„Књига је саткана од хиљада истинитих прича. Тако да сам ја кренуо у потрагу за новцем, пошто није мало новца потребно да би се то одштампало и делило бесплатно. Тада су почели да ми се јављају дивни људи, и моје колеге новинари су направили прилог о томe, па ево и ви овим вашим позивом, тако да је уз помоћ неких наших фудбалера направљен и сајт где људи могу да виде првих 150 страна књиге, а могу и да сазнају како да помогну да се ова књига и даље штампа и дели”, каже овај новинар.

Да је Звезди данас један Марко Елснер...

Матијашевић отишао из ФСС и у изјави „устоличио“ Стојановића

Партизаново дете и несуђено појачање Звезде донело Чукаричком милион евра /фото, видео/

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала