Свађа Саудијаца с Америком отвара ново тржиште оружја за Русију

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyВојска Саудијске Арабије
Војска Саудијске Арабије - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Блиски савезници, САД и Саудијска Арабија, ушли су у оштру дипломатску битку. Вашингтон је оптужио Ријад за умешаност у убиство саудијског новинара Хашогија, јасно стављајући до знања да однос више неће бити исти. Саудијци, који су у војној сфери потпуно зависни од Америке, осетили су рањивост, што би могло да их усмери на тражење нових партнера.

Може ли то отворити ново тржиште оружја за Русију?

Нова америчка администрација је одлучила да „оживи“ скандалозно убиство 2018. године, у коме је један од оптужених саудијски престолонаследник, који је уједно и министар одбране Краљевине Саудијске Арабије Мухамед бин Салман. Прошлог петка америчка национална обавештајна служба је објавила извештај у којем се наводи да је принц лично одобрио убиство дописника „Вашингтон поста“, држављанина Саудијске Арабије Џамала Хашогија, пошто је новинара сматрао претњом по безбедност краљевине. 

Свађа Саудијаца с Америком

Председник Џо Бајден најавио је нову стратегију односа са краљевином, која се донедавно сматрала главним ослонцем Сједињених Држава у исламском свету, али и санкције против 76 држављана Арабије, који су, према његовом мишљењу, умешани не само у убиство Хашогија, већ и у репресије над неистомишљеницима. Америчко Министарство финансија је већ увело личне санкције против принчевог најближег помоћника, бившег заменика шефа Генералне обавештајне службе Саудијске Арабије Ахмеда Асирија. 

„Све у свему, генерално преиспитујемо односе како бисмо осигурали да они у будућности боље одражавају наше интересе и вредности“, изјавио је раније државни секретар Ентони Блинкен. Он је објаснио да ће „поновна калибрација“ сарадње утицати и на набавку оружја којом се бавио Доналд Трамп. „Покушавамо да обезбедимо да се дугорочно оно што испоручујемо користи за одбрану краљевине, а не за вођење офанзивних операција“, рекао је шеф Стејт департмента. 

Још 2018. године, док су трагови свежи, амерички Сенат је једногласно (гласовима и демократа и републиканаца) оптужио принца Бин Салмана за убиство Хашогија. Међутим, ни ова пресуда, као ни специјални извештај Савета за људска права УН (који је такође указао на кривицу саудијских власти у „вансудском кажњавању“ новинара) нису пољуљали жељу Доналда Трампа да сарађује са Ријадом. Тако је на снази остао највећи уговор о наоружању у историји САД, вредан 109,7 милијарди долара. Уговор о наоружању је подразумевао испоруку ракета, бомби, оклопних возила, противракетних система ТХААД и ратних бродова у обалном појасу. За Саудијце, који интервенишу у Јемену од 2015. године, такве испоруке су од суштинске важности.  

Доктор војних наука Константин Сивков види у одлуци Вашингтона да Саудијце „казни“ пример сукоба либералног фундаментализма са апсолутном монархијом, која нема никакве везе са либерализмом. Међутим, каже Сивков, Арапи су још раније, за време Трампа схватили да САД више не могу бити поуздана гаранција њихове стабилности, јер у било ком тренутку Американци могу потпуно напустити Блиски исток, фокусирајући се на своје унутрашње проблеме.

„Саудијцима је потребан нови господар, краљевина тражи новог покровитеља“, објаснио је саговорник. 

Као што је показао рат у Јемену, Саудијска Арабија је у компоненти моћи веома рањива земља. Њена војска има најсавременију техику, али је и даље слаба. Ово је други разлог за потрагу за новим покровитељем“, додао је Сивков. У том контексту, експерт не искључује да ће утицај Русије на Саудијску Арабију расти у блиској будућности

Москва показала доследност на Блиском истоку

„За разлику од Вашингтона, Москва је показала доследност у својој политици на Блиском истоку, укључујући доследност у односима са Ријадом. Русија јача ауторитет у региону. И не само због војне операције у Сирији, већ и захваљујући суптилној дипломатији, умећу преговарања са свима: Арапима, Турцима, Ираном и Израелом“, објашњава експерт. 

По мишљењу Сивкова, сукоб између САД и Саудијаца могао би довести до отварања саудијског тржишта за испоруку производа руског војно-индустријског комплекса. „Русија је већ ушла на ово тржиште. Краљевина је куповала од нас, конкретно БМП-3. Али сада ће Саудијце занимати читав спектар нашег оружја. Пре свега, то су системи С-400, који су знатно супериорнији од америчких „Патриота“, које Саудијци сада имају. Као друго, противваздушни ракетни системи кратког домета, који пружају одбрану од дронова и крстарећих ракета. То су „Панцир“ и „Тор“. Средства за електронско ратовање —  у овој сфери Русија је испред осталих. Можда засебне испоруке руских производа за морнарицу. Мало је вероватно да ће се испоручивати тенкови и летелице, јер је саудијска војска засићена овим производима, односно америчким узорцима“, објаснио је Сивков. 

Саудијци специфични клијенти

Директор Центра за анализу стратегија и технологија Руслан Пухов упозорава да су Саудијци врло специфични клијенти. „Када је реч о војно-техничкој сарадњи, Саудијци купују несразмерну количину оружја и значајан део тога се не користи. У стварности, ове куповине су чисто политичке природе: под маском куповине оружја, Саудијска Арабија купује благонаклоност, гаранцију сигурности и одсуство критика на њен рачун“, рекао је Пухов за новине „Взгљад“. 

Теоретски гледано, Ријад од Русије може да купи било шта: авионе, ракете С-400, нову серију јуришних пушака Калашњиков. „Изузетно је тешко предвидети шта ће тачно Саудијци тражити од Русије“, наводи експерт. 

Пухов сматра да је краљевина највеће одбрамбено тржиште међу земљама које немају сопствену развијену одбрамбену индустрију. „Они немају сопствену одбрамбену производњу, већ увозе 95 одсто свог оружја. Испоставља се да им, са једне стране, треба све, а са друге стране, све већ имају. А пошто је главни мотив Саудијске Арабије при куповини оружја да се „додвори“ земљи која продаје, она је увек куповала много од Сједињених Држава, мало мање од Велике Британије, мало од Француске, а недавно је почела да купује од Кине. Сада, када Русија води тако активну спољну политику на Блиском истоку, Саудијци су схватили да морају мало и Русији да се захвале“, појаснио је експерт. 

И С-400 интересантан за Саудијце

Бивши заменик шефа главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране РФ Евгеније Бужински такође не искључује могућност да се испоруке наоружања из Русије у краљевину сада могу повећати. „То је могуће. Саудијска Арабија је, на пример, била заинтересована за С-400. Можемо продати оружје, али Американци ће се наравно успротивити. Теоретски, за нас има више могућности у Саудијској Арабији него у Турској. Сада је војска краљевине опремљена у свим сферама: авионима, бродовима, тенковима. Од тога је 90 одсто америчко оружје. Ако има француског, онда је то засебан случај. Као што је и познато, руско оружје није увјек компатибилно са америчком опремом“, подсетио је експерт. 

Вреди напоменути да се свађа са Вашингтоном поклопила са још једном непријатношћу за Ријад. Крајем прошле недеље главни град краљевине био је изложен ваздушном нападу побуњеника Хута из суседног Јемена. Хути су рекли да су уз помоћ ракета и беспилотних летелица успели да нанесу прецизне ударе на важне објекте не само у главном граду, већ и у градовима Абха и Хамис Мушаит на југозападу Арабије, пренеле су „РИА Новости“. Ракетни напади на саудијску престоницу настављени су у понедељак увече. Средства ПВО, највероватније амерички „Патриоти“, успела су да оборе једну непријатељску балистичку ракету. Али изгледа да Саудијци нису баш задовољни ефикасношћу система ПВО. 

Краљевина је последњи такав масовни ваздушни удар доживела у септембру 2019. године, када амерички ПВО системи нису могли да одбију удар по арапским фабрикама за прерађивање нафте. Месец дана касније, шеф руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев рекао је да су Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати поново показали интерес за набавку руских противавионских система кратког и средњег домета, то јест, „Панцир-С“ и „Топ-М2Е“.  

Удаљивање Вашингтона од Ријада отвара могућности за Москву. С обзиром на дугогодишње интересовање саудијске војске за руске ПВО системе С-400 „Тријумф“ и другу врсту технике, руски војно-индустријски комплекс има шансе да значајно прошири своје присуство на Арапском полуострву. Ријад је 2015. године чак признао да жели да купи „Искандере“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала