Украјински званичник: Спремни смо за деокупацију Донбаса

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Саветник министра унутрашњих послова Украјине Валериј Поцелујко изјавио је за телевизију „Обозреватељ“ о спремности за спровођење мера за „враћање“ територија Донбаса у састав земље.
„Све је спремно... Спремни смо да вратимо ове територије, спремни смо да обезбедимо одржавање свих догађаја тамо, али под једним условом: прво Руси повлаче своје трупе, свој контингент, ми улазимо, контролишемо државну границу, а онда тамо спроводимо све што желимо“, рекао је он.

Поцелујко је нагласио да одлука о „деокупацији“ Донбаса зависи од украјинског председника Владимира Зеленског, али је напоменуо да се нада да ће догађаји почети у најскорије време.

Украјински дипломата је подсетио да је „Стратегију за деокупацију Донбаса“ представио министар унутрашњих послова земље Арсен Аваков 2019. године и да је Министарство спремно да започне са њеном реализацијом „већ данас“.

Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2021
Дума: Кијев дипломатски припрема војну провокацију у Донбасу

Осим тога, Поцелујко је додао да је украјинска војска спремна за „тоталну руску офанзиву“ на Донбас која се, према његовим речима, припрема овог пролећа.

Сукоб у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Због ситуације у Донбасу погоршали су се односи Москве и Кијева. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“.

Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала