Вулин: Поседовање „Скај“ телефона треба да буде кривично дело

CC0 / пиксабеј / Мобилни телефон
Мобилни телефон - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2021
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је вечерас да се све више налазе нови докази, како истрага о групи Беливук–Миљковић напредује, и поручио да је држава озбиљна у борби против криминала и да нема заштићених.

Вулин је рекао да се залаже за то да поседовање „Скај“ телефона буде кривично дело.

Што се тиче прислушкивања председника Србије Александра Вучића, нагласио је да је то рађено константно, у периоду од више година, и очигледно из зле намере.

„Тих 1.572 телефонска разговора до којих смо дошли, ми смо их преслушали, нико није био заштићен, нема ниједног инкриминишућег разговара“, рекао је је Вулин и додао да је било више од онога што је пронађено.

Вулин је подсетио је да је председник Вучић најављивао обрачун са мафијом.

„Он је озбиљан човек и када нешто каже, то се и деси. Пре нешто више од 100 дана рекао је да ће се десити овакав обрачун са мафијом, имали смо политичке нападе на њега, смејали су се, али сада се више нико не смеје“, рекао је Вулин, гостујући на РТС-у.

Поручио је да је држава озбиљна, да нема заштићених и „да неће једна банда заменити другу“, већ да ће свака следећа која покуша да буде као банда Беливук–Миљковић бити „уништена, на законит начин“.

„Да нисмо имали доказе, не бисмо ни могли да спроведемо ову акцију, не би било хапшења овако великог броја људи. Наравно, како истрага напредује, како смо дошли до њихових телефона и извршили претрес њихових станова, кућа, аутомобила, самим тим почињу да се налазе и нови докази“, рекао је Вулин.

Он је додао да се, када људи виде да је држава озбиљна, јављају и они који су оштећени од стране групе Беливук-Миљковић, али из неког разлога то нису пријавили.

„Наравно, и меду њима има много оних који су спремни да проговоре и који хоце да кажу шта имају“, наводи министар.

Што се тиче машина које су стигле у Србију и које су помогле у декодирању 44 телефона заплењених у истрази, Вулин истиче да је у питању висока технологија коју нема много земаља у свету.

Говорећи о апликацији „Скај“, коју је користила Беливукова криминална група, Вулин је рекао да се залаже за то да свако поседовање кодираних телефона буде кривично дело.

„Неспорно је да то користе криминалци. Залажем се да то буде кривично дело, као што сматрам да куповина сваког телефонског броја, без обзира да ли је припејд или постпејд, мора бити уз личну карту“, рекао је Вулин.

Навео је да је поседовање „Скај“ телефона у неким државама већ кривично дело и поновио да би требало да буде и код нас.

„Можда то неће зауставити криминалце да га користе, али ако ништа друго, то ће дати полицији још један разлог да их приведе и склони са улице“, додао је Вулин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала