Кипар, Грчка и Израел граде најдужи и најдубљи подводни струјни кабл у свету

© AP Photo / Stavros IoannidesКипар, Грчка и Израел граде најдужи подводни струјни кабл на свету
Кипар, Грчка и Израел граде најдужи подводни струјни кабл на свету - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Кипар, Грчка и Израел потписали су данас иницијални споразум о изградњи најдужег и најдубљег подводног струјног кабла на свету.

Пројекат ће коштати око 900 милиона евра, а кабл ће пролазити по дну Средоземног мора и повезаће електричне мреже три земље.

После потписивања меморандума о разумевању са колегама у Никозији, израелски министар енергетике Јувал Штајниц је изјавио да ће пројекат под називом „Евроазијски интерконектор“ пружити резервни извор енергије у ванредним околностима.

Кипарска министарка енергетике Наташа Пилидес рекла је да ово представља „одлучујући корак ка окончању енергетске изолације острва, а самим тим и наше зависности од тешких горива“.

Према наводима израелског Министарства енергетике, кабл ће имати капацитет од 1.000 до 2.000 мегавата. Очекује се  да ће бити завршен до 2024.

Са дужином од око 1.500 километара и максималном дубином од 2.700 метара, то ће бити најдужи и најдубљи подморски кабл за електричну енергију који је икад изграђен, истиче се у саопштењу израелског министарства.

Покриће три дела Медитерана, односно око 310 километара између Израела и Кипра, 900 километара између Кипра и Крита и 310 додатних километара између Крита и копненог дела Грчке, наводи Ројтерс.

Како се додаје, Европска унија је ово препознала као пројекат од заједничког интереса, наводећи да је спремна да га делимично финансира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала