Нико више не верује у европски рај

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаДемонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године
Демонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Људске жртве, изгубљене територије, уништени животи и економска криза - то је резултат протеста у Украјини пре седам година. Као и губитак поверења – мало ко данас верује у европски рај, који су с толиким жаром тражили! Ништа од онога за шта су се људи борили на Мајдану, нису добили.

Пре седам година завршен је државни преврат у Украјини, који су многи назвали револуцијом. Врховна рада сменила је председника Јануковича с образложењем да не обавља своје дужности. Томе је претходило три месеца протеста и масовни сукоби у центру украјинске престонице. За само неколико дана од снајперских метака изгинуло је 80 људи. У Одеси је сто људи спаљено у једној згради! Кривци никад нису кажњени. Наде Украјинца да ће постати Европа, да ће живети боље, нису се оправдале. Проливали су крв надајући се да ће уклонити корумпирану власт, да ће под окриљем Запада добити бољи живот. А догодило се супротно. За седам година, економија земље је у сталном паду. Цене гаса и струје полетеле су у небо. По томе је Украјина заиста достигла Европу. Али по платама – ни издалека. Више од 51 посто Украјинаца припада категорији сиромашних, и то према званичној статистици. У суштини, све је далеко горе. Евроинтеграција никако да се деси, а нема ни толико дуго чекане „слободе и демократије“. Затварање опозиционих медија, малтретирање „незгодних“ новинара и политичара – то је оно што су Украјинци добили од „Мајдана“.

Поново се организују митинзи – у Кијеву, Житомиру, Полтави, чак и у Кривом рогу, родном месту председника Зеленског.

Држава практично живи од од кредита, дугови становништва за комуналне трошкове готово су се изједначили са годишњим ПДВ-ом. А он се смањио на трећину у односу на 2014. годину. По нивоу производње електричне енергије, а то се сматра једним од кључних показатеља у економији, пала је на ниво 1972. године. Данас  се извоз Украјине састоји од сировина и пољопривредних производа као што су кукуруз, пшеница, пиринач. Високих технологија, по којима је земља била позната, нема нигде на списку. За то што је уништила своју економију, Украјина је од Европе добила безвизни режим. Можда је и то помогло да земљу, трбухом за крухом, напусти 10 милиона људи.

У Донбасу је ситуација на ивици рата, Крим више не припада Украјини, не поштују се Мински споразуми, који је требало да регулишу стање у земљи.

Антируска хистерија се стално подстиче. Руски језик је забрањен и на улици, председник Зеленски, у кога су се разочарани Украјинци уздали, понаша се по истим правилима, диктираним из иностранства, по којима се понашао његов претходник. Забранио је и 16 медија који емитују програм на руском језику. Мржња је већ толика да је забрањено и да се региструје руска вакцина Спутњик Ве, а Украјина другу нема.

Више о украјинском питању данас погледајте у емисији „Мој поглед на Русију“ са Љубинком Милинчић:

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала