„Њујорк тајмс“: Америка спрема хакерске нападе на руске системе

© Fotolia / Yeko Photo StudioХакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе планирају да у наредне три недеље покрену неколико хакерских напада на унутрашње системе власти у Русији као одговор на хакерски напад који се Русији приписује путем програма компаније „Солар виндс“, наводи „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе у америчкој администрацији.
Лист тврди, да амерички „контранапади“ неће бити превише видљиви, али ће о њима сазнати руско руководство, обавештајна служба и војска.

Према подацима саговорника, напади ће бити праћени економским санкцијама. Поред тога, амерички председник Џо Бајден намерава да потпише указ о јачању заштите владиних компјутерских система како би спречио будуће сајбер нападе.

САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
„Русија је лоша, Русија је крива“: Како САД воде хибридни рат против Москве

Америчка обавештајна служба тврди, да Русија стоји иза хакерских напада на компанију за рачунарску безбедност „Солар виндс“.

У марту 2020. године хакери су успели да интегришу вирус у апликацију „Орион“, који су потом преузеле и користиле хиљаде купаца компаније. Међу њима су биле америчке владине агенције и више од 400 највећих америчких компанија.

Руски представници на највишем нивоу су категорички негирали верзију Вашингтона о умешаности Москве у овакве акције. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да Москва није умешана у хакерске нападе на америчке владине агенције и компаније. Према његовим речима, било какве оптужбе за умешаност Русије „апсолутно су неосноване и вероватније су наставак слепе русофобије, којој се прибегава у сваком инциденту“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала