Санкције нису довољне: Американци сад спремају хакерске нападе против Русије

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Американцима је мало што су против Русије увели читав низ санкција, па сад спремају хакерске нападе на руске државне интернет ресурсе. Руски експерти сматрају да су ти наводи чиста провокација, што не значи да напада неће бити већ само да се испипава каква би у том случају била реакција Москве.

О намери САД да у наредне три недеље покрену серију хакерских напада на руске унутрашње интернет системе известио је „Њујорк тајмс“, позивајући се на неименоване изворе у америчкој администрацији.

Како наводи лист, напади ће бити одговор на, како тврде, обарање америчких сервера у марту прошле године за које су оптужени руски хакери.

И санкције, и хакерски напади

„Њујорк тајмс“ тврди да амерички наводни контранапади неће бити превише видљиви али да ће о њима сазнати руско руководство, обавештајна служба и војска, те да ће бити праћени и економским санкцијама против Русије.

Сајбер напад на рачунарске системе - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2021
Како су „Анонимуси“ открили заверу западних влада и медија против Русије /видео/
Директор међународног института за политичку експертизу Евгеније Минченко констатује да кад је реч о америчким плановима да изврше скривене сајбер нападе на руске мреже то већ осећа кроз деловање преко друштвених мрежа на Твитеру и Фејсбуку.

Међутим, каже Минченко, ако дође до напада на државну инфраструктуру или на системе који обезбеђују функционисање животно важних делатности људи, онда је би то значило да се шире непријатељске акције против Русије и у том случају би требало предузети прилично озбиљне мере.

То би чак, истиче Минченко, могло да буде и тема за разговор у Савету безбедности УН.

Чиста провокација

Политиколог Владимир Брутер са Међународног института за хуманитарно-политичка истраживања истиче да је веома чудно што Американци најављују хакерске нападе а сматра да је реч о чистој провокацији. По његовом мишљењу, то не значи да неће бити напада, већ да се провокација ствара да би се видела реакција Русије.

Хакерски напади против Русије се дешавају свакодневно, против државних органа, против разних сајтова који су повезани са руским специјалним службама и руским банкарским системима. Њихов интензитет се мења, али сами напади не престају. Само што у Русији није уобичајено да се о томе говори, али јесте уобичајено да се на то одговори. Ако Американци сматрају да их Русија напада, а да они десет година не раде ништа — онда нек та тврдња буде на њиховој савести“, каже Брутер.

САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
„Русија је лоша, Русија је крива“: Како САД воде хибридни рат против Москве

На питање где је извор оваквог приступа у односу према Русији и у којој мери је председник САД-а у току свега, Брутер објашњава да се такве иницијативе не могу појавити без знања и пристанка председника, односно Беле куће.

„Другим речима, сви су у току и чекају реакцију Путина“, констатује руски експерт.

Међутим, додаје Брутер, чак и да буде хакерских напада, који се најављују, Русија је спремна и за такво нешто.

„Друго, хакери немају такву врсту средстава која би могла да доведу у опасност сајбер простор Русије. Они могу нешто да поремете, али не све и не одмах. И као треће, ово је најава следећих санкција, које ће сигурно бити уведене“, оцењује овај стручњак.

По његовом мишљењу, те нове санкције ипак неће бити толико „убојите“ а акценат је на томе да САД повећавају притисак. Американци најављују санкције како би могли да изаберу неку од опција, а која ће то бити зависи од низа околности. Русија зато на ову провокацију треба да одговори тихо и уз што мањи публицитет, закључује Брутер.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала