У Ђоковићеву част освануо мозаик од 2.177 тениских лоптица /фото, видео/

© Фото : Soultime media/Nikola ŽakulaПортрет Новака Ђоковића сачињен од тениских лоптица (уметник Андреј Јосифовски)
Портрет Новака Ђоковића сачињен од тениских лоптица (уметник Андреј Јосифовски) - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Пратите нас
Рекорд Новака Ђоковића по броју недеља на врху АТП ранг листе обележен је и великим портретом од тениских лоптица.

Велики мозаик од тениских лоптица са ликом Новака Ђоковића, први оваквог типа у свету, освануо је 8. марта на платоу Тениског центра „Новак“ на Дорћолу.

Инсталација је широка 2,7 метара и висока 3,8 метара, а повришину од десет квадратних метара испуњава 2.177 тениских лоптица.

Повод рада под називом #2177, који је остварио архитекта и уметник Андреј Јосифовски – познатији као Пијаниста – настао је из жеље да се обележи први дан новог рекорда, односно број Новакових дана на првом месту АТП листе.

Подсетимо, Новак је данас, 8. марта започео 311. недељу као први тенисер света, чиме је оборио рекорд Роџера Федерера.

© Фото : Soultime media/Nikola ŽakulaПортрет Новака Ђоковића сачињен од тениских лоптица (уметник Андреј Јосифовски)
У Ђоковићеву част освануо мозаик од 2.177 тениских лоптица /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Портрет Новака Ђоковића сачињен од тениских лоптица (уметник Андреј Јосифовски)

Радови на портрету од лоптица трајали су три дана, од четвртка па све до суботе на недељу, када је нешто после три сата ујутру постављена последња лоптица у мозаик.

Све време се пазило на детаље брижљиво осмишљеног дизајна, јер је свака од лоптица имала специфичну шару, боју и место у инсталацији, како би рад био скроз спреман за дан којим Ђоковић поново пише историју „белог спорта“.

„Лоптице су причвршћене у жичаној мрежи, што симболизује неуспешне покушаје Новаковог свргавања са тениског трона. Ипак, није се то десило због неизнуђених грешака његових ривала, већ зато што је он по многим тениским вештинама једноставно бољи од свих. Ни међу тениским експертима нема дилеме да су његови ритерн и дворучни бекхенд најбољи на свету, а да му је кретање и покривање терена ванземаљско“, рекао је аутор инсталације Јосифовски, који додаје да му је велики изазов представљало кратко време за реализацију, као и значај целог рада.

© Фото : Soultime media/Nikola ŽakulaАндреј Јосифовски и Новак Ђоковић
У Ђоковићеву част освануо мозаик од 2.177 тениских лоптица /фото, видео/ - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2021
Андреј Јосифовски и Новак Ђоковић

Новаков лик је изведен јединственом уметничком инсталацијом, јер је и он, како каже уметник, по својим људским особинама јединствен на свету.

„Његова стална помоћ сиромашној деци, велике донације образовању, предшколским програмима, здравству, борба за повећање зарада слабије пласираним играчима на АТП туру, брига о колегама и будућност спорта га чине истинским херојем“, додао је Јосифовски.

Аутор истиче да поставка својом величином симболизује велику љубав и приврженост коју српски народ осећа према Ђоковићу.

„Мислим да морал нације опстаје највише захваљујући његовим спортским победама. Наравно да има још великана који светом проносе славу српског народа, али он је, по мом мишљењу, свакако највећи међу њима и с обзиром на то да је из једне мале земље, ту је где јесте искључиво својом заслугом, као и заслугом своје породице. А, управо то му се не прашта, јер спорт је одавно престао да буде само спорт“.

Прављењу инсталације се у једном тренутку прикључио и Новак. Пијаниста и он су тада на тениском терену укрстили спреј и рекет, а оно што је настало остаје као јединствен залог културној баштини региона.

Као наставак оваквог пројекта могу се очекивати већ најављене сарадње на јачању уметности и културе и подизању свести о њиховом значају.

Пројекту су помогли Јелена Ђоковић, Фондација Новак Ђоковић, Соултатјм медија тим, Тениски центар Новак...

Гост спортске редакције Спутњика био је Новаков отац Срђан. Ако сте пропустили емисију, топло Вам препоручујемо да је погледате:

Потврђено – Београд ће поново уживо гледати Ђоковића!

Скандалозно понашање Француза о ком бруји свет /видео/

Новак срушио Федерера и поставио рекорд који ће тешко ико икада срушити!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала