Чешка гради два нова нуклеарна реактора

© AP Photo / Petr David JosekНуклеарна електрана у Чешкој
Нуклеарна електрана у Чешкој - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Чешки регулатор за нуклеарну енергију одобрио је данас изградњу два нова нуклеарна реактора у електрани у близини села Дуковани у централном делу земље.

Регулатор СУЈБ издао је одговарајућу дозволу након процене пројекта проширења нуклеарке према закону о атомској енергији, која је трајала годину дана.

Нису утврђене чињенице које би спречиле проширење нуклеарке, објавила је нуклеарна физичарка Дана Драбова, председница СУЈБ-а, пренела је Хина.

Нуклеарка Дуковани налази се готово 100 километара северно од аустријске престонице Беча и око 200 километара источно од немачког града Пасауа.

Тренутно су у нуклеарки у функцији четири реактора старија од 30 година, укупног капацитета производње 2.040 мегавата електричне енергије.

Струја произведена у тој нуклеарки тренутно покрива око петину укупних чешких потреба за електричном енергијом.

Према плановима чешке владе, први нови реактор би требало да се прикључи на електромрежу би између 2035. и 2037. године, а трошкови изградње се процењују на 7,5 милијарди еура.

Влада у Прагу жели да до 2040. године производи више од половине струје из нуклеарне електране.

Еколошки активисти, посебно из оближње Аустрије, дуже време оштро критикују планове о проширењу нуклеарке Дуковани, при чему упозоравају да њена сигурност у случају потреса није примерена и позивају на прелазак на обновљиве изворе енергије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала