Дрон величине палца који убија мољце у стакленицима

© AP Photo / Mike CorderМали дрон који убија мољце у стакленицима
Мали дрон који убија мољце у стакленицима - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Поједини холандски пољопривредници, захваљујући интересовању за нове технологије, сада имају могућност да користе дронове величине палца који успешно сузбијају мољце у њиховим стакленицима.

Мољци су иначе велики проблем узгајивачима одређених пољопривредних култура јер на биљкама остављају своје гусенице које се хране њиховим листовима, и тако могу да униште читаве засаде.

Проблем са мољцима имао је и Роб Бан, холандски произвођач крес салате, који није желео да прска засаде хемикалијама, већ да пронађе мање инванзиван начин да их заштити.

Зато се обратио стартапу „PATS Indoor Drone Solutions“ који развија дронове за потребе стакленика.

Та компанија креирала је мали дрон са специјалним камерама које скенирају ваздух и успевају да у њему уоче мољце. Поменути дрон не убија мољце хемикалијама већ на „старински начин“ — летом кроз њих.

Првобитна идеја за овај дрон дошла је од једног младог предузетника који је њиме желео да уништава комарце у својој соби. Временом је развијен у дрон који убија мољце и друге штетне бубе, али је довољно паметан да сачува оне које не штете засадима.

Примера ради, програмиран је да не убија бубамаре које су веома корисне против лисних ваши.

Ово је, међутим, само један од начина употребе дронова у пољопривреди. Помоћу њих се и прати стање поља или засада, али и појава болести и штеточина, па се циљано третирају површине под њима, пренео је портал „Бизнис и финансије“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала