Грчка се напокон отвара и за српске туристе, и то ускоро

Грчка - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Грчкa ће већ од краја месеца полако по фазама укидати ограничења уведена због пандемије вируса корона, а наши туристи ће моћи на летовање у земљу Хелена већ у мају.

Како је јавила грчка телевизија "Стар", Грци почињу да попуштају строге епидемиолошке мере упркос наглом порасту броја заражених. Грчки стручњаци су најавили да очекују да ће број заражених пасти током следеће недеље и да не очекују више толико тешких случајева у болницама.

Прва релаксација мера почиње већ 22. марта, а онда се поступно планира отварање. Све до маја, за када је најављено да ће у Грчку на одмор моћи да уђу страни држављани.

Српски туристи ће у Грчку улазити уз потврду о вакцинацији или уз негативан тест на ковид 19. Ипак, у овој првој објави није дефинисано које вакцине се сматрају одобреним, али се засад претпоставља да ће сва цепива бити прихватљива. Ову претпоставку охрабрује и тренутна ситуација са вакцинацијом у Европској унији, где све више земаља прихвата вакцине са истока.

План по којем ће се Грчка отварати од краја овог месеца за сада изгледа овако:

  • 22. март: Отварање малопродајних објеката, тржних центара и фризери. Куповина ће засад моћи да се обавља једном дневно, уз временско ограничење од три сата. Истог дана се отварају и гиманзаије и факултети.
  • 29. март: Отварају се и основне школе.
  • 20. април: Отварање ресторана који ће моћи да примају госте само у баштама.
  • Мај: Отварање туризма.
  • Јун: Отварање барова и теретана, као и дозвола за свадбе и крштења, али само на отвореном.

Шест држава ЕУ најавило набавку руских и кинеских вакцина

Чак шест држава ЕУ набавило је или планира набавку источних вакцина, иако их још није одобрило регулаторно тело Уније. После Мађарске која увелико вакцинише и руским и кинеским вакцинама, Словачка је у понедељак набавила 200.000 доза “Спутњика Ве”. 

Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Хоће ли ЕУ забранити путовања људима који не смеју да приме вакцину

Поред њих ни Чешка, по свему судећи, не може више да чека да вакцине са Истока буду одобрене у ЕУ, па је премијер Андреј Бабиш изјавио да ће одлуку о набавци руске вакцине донети националне институције. Слична је ситуација и с Пољском, која све гласније најављује набавку кинеске вакцине.

Хрватски медији пишу да ће тамошња влада донети политичку одлуку о набавци руске вакцине “Спутњик Ве”. На исту тему разговарали и аустријски канцелар Себастијан Курц и руски председник Владимир Путин, па чак и најавили да ће две државе заједно производити руске вакцине у Аустрији.

Све то наговештава да би и ЕУ одобрити могла да одобри вакцине са Истока које се увелико користе широм света. То би требало да значи и да ће вакцинисани грађани Србије моћи да путују у земље ЕУ независно од тога чиме су вакцинисани.

Сеничић: Тешко ће се Европа одрећи кинеских и руских туриста

И Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА), очекује да ће ЕУ ускоро признати руске и кинеске вакцине. 

Празна плажа у Турској - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Амбасадор: Грађани Србије ће ове године моћи у Турску без ПЦР теста

"Чињеница је да три фабрике вакцина не могу тренутно да обезбеде довољно вакцина ни за Европу, а камоли за цео свет. Зато очекујем да ће пре или касније и у ЕУ бити одобрене све ефикасне вакцине против ковида-19. Колико знам, проблем с кинеском вакцином је што Кина још није доставила ЕУ документацију о трећој фази испитивања вакцине. Мислим да ће се то ускоро решити", објашњава Сеничић за Блиц.

Из угла туризма не би било рационално да се не одобре кинеске и руске вакцине у ЕУ.

"Сваке године више до 100 милиона кинеских туриста посети Европу, поготово Француску, Италију и Шпанију. Кинески туристи су веома захвални јер су вансезонски гости, а и добри потрошачи пошто троше у просеку два до три пута више од европских. И руски туристи спадају у највеће потрошаче међу туристима, и то на најлуксузнијим локацијама. Просто, не би било економски оправдано да се другу годину заредом ЕУ одрекне толиког профита", закључује Сеничић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала