Купопродаја између руског ТМХ и „Ролс-Ројса“ пада у воду због страховања норвешке владе?

© Sputnik / Soheil GhanbarzadehАутомобил "Ролс ројс шадоу" у Музеју краљевских аутомобила у бившој резиденцији иранског шаха Мухамеда Резе Пахлавија
Аутомобил Ролс ројс шадоу у Музеју краљевских аутомобила у бившој резиденцији иранског шаха Мухамеда Резе Пахлавија - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Норвешке власти су процениле да би продаја фабрике дизел и гасних клипних мотора „Берген енџинс“ руској компанији „Трансмашхолдинг“ (ТМХ) могла да представља безбедносни ризик и да је треба обуставити, саопштило је Министарство правде.

„Берген енџинс“ припада британској компанији „Ролс-Ројс“ и норвешка Национална служба безбедности их је већ обавестила о овој могућности.

„Последњих месеци влада је разматрала то питање и није искључено да би продаја ‘Берген енџинса’ могла да има ризике по националну безбедност. У складу с тим неопходно је направити паузу у процесу продаје како би се направила фактолошка база за процену уговора“, рекла је министарка правде Моника Меланд.

Она је рекла да Норвешка жели да њена привреда буде отворена и привлачна за стране инвеститоре, али да исто тако у Ослу схватају да стране инвестиције могу да представљају претњу по националну безбедност.

„И то значи да морамо помно да пратимо стране инвестиције у стратешке гране привреде“, додала је она.

Руски ТМХ је почетком фебруара саопштио да купује фабрику у Норвешкој од британске компаније.

Ради се о норвешкој компанији која је од оснивања, 1946. године, до данас испоручила више од 7.000 мотора, при чему се 5.000 њих још налазе у употреби. Данас у фабрици има око 900 запослених.

„Трансмашхолдинг“ је једна од највећих руских компанија специјализована за производњу вагона и других возила за железнице и јавни градски превоз.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала