Опасна игра Приштине: Покушај да се унесе раздор међу Србе и убије дијалог са Београдом

Пратите нас
Најава будућег премијера у Приштини Аљбина Куртија да жели унутрашњи дијалог са Србима на Косову и Метохији покушај је да се унесе раздор међу Србима и да се омаловаже званични представници српског народа са КиМ који су се легитимисали на изборима, а то је Српска листа, оцена је саговорника Спутњика.

Политиколог Драгомир Анђелковић сматра да је ово опасна игра из више разлога. Најпре, Приштина покушава да Србе сведе на ниво мањине унутар Косова и Метохије, са којом власти са Косова тобоже преговарају.

Куртијева опасна игра: Семе раздора међу Србе

Далеко је од тога, додаје наш саговорник, да „унутрашњи дијалог“ са Србима, како га Курти назива, може да има тежину у Бриселу или у међународној заједници јер ти Срби нису легитимни представници спрске заједнице.

„Курти врло лукаво покушава да међусобно посвађа Србе и да одређеним уступцима делу нашег народа створи представу да је српска заједница једним делом спремна да разговара са Приштином о свом статусу, независно од Београда,“ наводи Анђелковић.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију додаје да је ово покушај Куртија да унесе раздор у српској заједници на Косову и Метохији, и да омаловажи резултат који је постигла Српска листа на изборима.

Куртијева намера нема тежину

„Он је рекао да са Српском листом неће да разговара али није рекао са ким хоће. Ти појединци са којима он разговара нису представници политичке снаге у српском корпусу и самим тим немају мандат да говоре у име српског народа“, наводи Дрецун.

Он подсећа да Курти жели да тим такозваним унутрашњим дијалогом са Србима избегне дијалог са Београдом. Он је то чак и нудио као опцију, те идеја није нова, са његове стране, напомиње Дрецун. По њему, Курти очито на све начине покушава да маргинализује разговоре са Београдом, а да се наводно „окрене“ разговору са српским народом који живи на Косову и Метохији.

„Притом, он жели да потпуно игнорише вољу коју је тај исти српски народ испољио на протеклим изборима када је јасно ставио дао знања ко је њихов политички представник,“ напомиње наш саговорник.

Запад неће одустати од дијалога

Дрецун каже да је својевремено Курти имао идеју да у преговарачки тим Приштине убаци и српске представнике, како би тај тим у међународним очима добио другу димензију.

„Само неко ко је политички слеп и глув може да такав потез тумачи као смислен, јер је потпуно јасно да српски народ не жели такав развој догађаја, а појединци који би могли да разговарају са Куртијем не могу да говоре у име српског народа. Дакле, ако неко хоће да разговара са српским народом преко његових политичких представника онда мора да разговара са Српском листом“, истиче Дрецун. 

Запад ће инсистирати да се разговори између Београд и Приштине наставе, истиче наш саговорник. Према томе, Курти не може ни на који начин да нам нанесе штету на том плану, али може додатно да продуби неповерење Срба према себи, јер он овим чином показује да није спреман за озбиљне разговоре.           

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала