Прети нам црни сценарио! Доктор из Ниша тврди да је ситауција драматична

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
Тренутно заразу разносе тинејџери, који су или асимптоматски или имају благе симптоме, а постоји сумња да се чак ни не јављају лекарима како би избегли изолацију, па само шире вирус, каже проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

„Вирус неће нестати! Мере којима се прекидају контакти и ланац заражавања треба донети под хитно – јуче“, овако фигуративно каже проф. др Радмило Јанковић.

Ситуација је заиста драматична, истиче проф. Јанковић, и потпуно је несхватљиво да се понашамо овако како се понашамо, и са и без мера, преноси „Телеграф.рс“.

„Атмосфера која је захватила друштво је потпуно неприхватљива и прети нам црни сценарио. Имаћемо болнице пуније него у децембру, потпуно ћемо да зауставимо лечење других пацијената. Већ нам се озбиљно смањио обухват вакцинације, а тек ће се смањити јер заражени не могу да приме вакцину“ истиче Јанковић.

Будалаштине да се људи заражавају од вакцине ће нас одвести у катастрофу

Једини исправан начин да изађемо из овога је да смањимо или потпуно прекинемо могућност да се вирус шири у популацији.

„Не мора да буде полицијски час, али на улици не сме бити група већа од троје-четворо људи, никаквог окупљања у затвореном, осим оно што мора, као што је да се иде у продавнице. И немамо алтернативну осим да наставимо с имунизацијом“, каже Јанковић.

Свако ко из било ког разлога одбија вакцинацију мора да буде свестан да ће пре или касније доћи у контакт с вирусом и оболети, а какву ће клиничку слику развити и да ли ће бити тешка форма, то, како каже,не може да знам.

„Будалаштине да се људи заражавају од вакцине ће нас тек одвести у праву катастрофу. Људи не треба да се боје вакцинације, од тога неће оболети, али морају да избегавају контакте и могућност заражавања док не прође минимум три недеље од друге дозе“, каже Јанковић.

У КЦ Ниш већ је више од 250 тешких пацијената

У КЦ Ниш, наглашава Јанковић, већ је више од 250 тешких пацијената и убрзо ће бити пуни сви ковид капацитети.

„И онда ћемо или да затварамо све друго где се људи лече од нековида или да пацијенте шаљемо у ковид болницу у Крушевцу, која ће и сама бити пуна за 2-3 дана. У интензивним негама и у Нишу и у Крушевцу имамо већи број пацијената него икад. У Нишу је у последњих 10 дана више од 2.500 заражених, а тај број је најмање три пута већи, а вероватно и више“, упозорава Јанковић.

Тренутно тинејџери разносе заразу

Тренутно заразу разносе тинејџери, који су или асимптоматски или имају благе симптоме, а постоји сумња да се чак ни не јављају лекарима како би избегли изолацију, па само шире вирус.

Државе које су имале исправну стратегију и имале довољно вакцина, ускоро ће почети да се враћају нормалном животу - Израел, који је вакцинисао 60 одсто одрасле популације уз стриктни „локдаун“, сада има једноцифрен број преминулих и мање од 500 заражених, истиче Јанковић.

„Без обзира на индиције и доказе из наших института да је преко 30 процената међу зараженима у Србији има британски сој, људи треба да знају да су клиничке студије засигурно потврдиле да и 'Астра Зенека' и 'Фајзерова' и 'Спутњик В' вакцина штите и од тог соја, а вероватно и кинеска“, рекао је Јанковић, преноси Блиц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала