Вулкан на Камчатки бесни и прети да сравни са земљом сеоски пут /видео/

© Sputnik / Ewgeniy NeskoromniyПоглед на активни вулкан Кључевскаја сопка на Камчатки
Поглед на активни вулкан Кључевскаја сопка на Камчатки - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Пратите нас
На Камчатки се појачава ерупција вулкана Кључевскаја сопка. Институт за вулканологију и сеизмологију Далекоисточног одељења Руске академије наука упозорава да то може довести до уништења пута између села Кључи и Козеревск.

Према речима директора института Алексеја Озерова, специјалисти разматрају два сценарија.

Према првом сценарију, лава ће проћи паралелно са ледником Ермана. У том случају ће прљавштина и камење пасти на њиве неколико километара од села Кључи. Према другом сценарију ─ лава ће проћи кроз ледник због високе температуре.

„На висини од три хиљаде метара она се загреје на више од хиљаду степени. Према овом сценарију формира се поток изузетно вруће воде са великим комадима стена, који при спуштању са висине може да уништи пут Козиревск-Кључи“, рекао је научник агенцији „Камчатка“.

Пре неколико дана је телевизија „Звезда“ саопштила да се на Камчатки наставља ерупција вулкана Кључеваја сопка. Како је наведено, раније су се ерупције дешавале у кратеру на врху, а сада се лава излива из две пукотине на падини и отапа ледник Ерман, због чега је настала река муља која пролази неколико километара од села Кључи.

Кључевскаја је највећи вулкан у Евроазији, стар седам хиљада година и висок пет километара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала