Амерички лист: Вашингтон има шансе да победи на Арктику

© Sputnik / Игор Агеенко / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руске војске на Арктику
Војне вежбе руске војске на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
У свету је наступила ера „такмичења великих сила“ на Арктику, у чему учествују Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина. Притом, Вашингтон „има шансу за победу“, уколико испуни низ услова, пише „Нешенал интерест“.

Како се наводи, Арктик је важан за „супарнике“ са становишта контролисања стратешких трговинских путева, који се отварају услед климатских промена, као и због огромних резерви енергетских ресурса, племенитих метала и налазишта ретких елемената.

„Географске специфичности и мултилатералне управљачке структуре пружају одређене могућности за Америку и њене савезнике, али искоришћавање постојећих прилика захтеваће посебну дипломатију, као и стално присуство у том региону“, истиче аутор чланка.

Новинар истиче да је модернизација система противракетне одбране, „који су способни да прате нове генерације ракета које ће летети преко Северног пола, веома важан задатак за заштиту Америке“. Он такође указује на то да је неопходно стално присуство САД у региону - „администрација америчког председника Џозефа Бајдена требало би да се ослања на улагања у војно присуство САД на Арктику и развој дипломатских корака његовог претходника Доналда Трампа“.

Поред тога, бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Роберт О'Брајан и бивши директор Савета националне безбедности за Русију и европска питања Рајан Тали подсећају да су америчке власти већ изнајмиле два ледоломца у циљу континуираног извиђања на Арктику. Према њиховом мишљењу, такав маневар је био неопходан Вашингтону како би попунили празнину од неколико година док не почну да им стижу нови бродови у оквиру програма за прављење ледоломаца за осигуравање безбедности у поларној зони. Осим тога, САД намеравају да развијају своју арктичку флоту, коју желе да распореде на Аљасци.

Поред тога, аутори чланка подсећају да су САД уложиле озбиљне дипломатске напоре, јачајући односе по питању Арктика са заинтересованим земљама, укључујући Данску, Гренландом који је у њеном саставу, као и Норвешку, Канаду, Исланд, Шведску и Финску.

„Са нашим савезницима смо размењивали обавештајне информације и аналитичке процене по питању претњи у том региону, које долазе од Русије и Кине“, истиче се у чланку.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала