Додик Палмеру: БиХ не функционише, треба размишљати о мирном разлазу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је специјалном представнику Стејт департмента за западни Балкан Метјуу Палмеру рекао да БиХ не функционише и да би требало размишљати о мирном разлазу.

„Рекао сам му да би то могла бити озбиљна алтернатива о којој треба размишљати“, изјавио је Додик.

Додик је навео и да је Палмеру пренео да се Република Српска противи доласку високог представника и да такав став Српске и њених институција мора да се поштује.

Он је то рекао у завршној речи на посебној седници Народне скупштине Републике Српске на којој је једина тачка дневног реда била оцена рада високог представника, примена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника, пренела је РТРС.

На посебној седници скупштине брани се право Републике Српске да се високи представник бира у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума који дефинише начин његовог избора тако да се с тиме сложе и да то траже земље потписнице анекса, међу којима је и Српска, истакао је Додик.

Претходно је и на Твитеру америчке амбасаде у БиХ објављено да је Палмер телефоном разговарао са Додиком о неопходним реформама, укључујући и ограничене уставне реформе како би биле решене пресуде Европског суда за људска права и ојачао изборни систем кроз институционални процес Међуагенцијске радне групе конфигурисан да задовољи стандарде Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИРХ).

​У саопштењу се наводи да та радна група, пратећи ОДИХР и стандарде ОЕБС-а, позива лидере БиХ, институције, укључујући и Централну изборну комисију, као и све друге актере, да постигну договор и парламенту предложе уставне реформе које су неопходне за напредак на европском путу и омогућавају изборни интегритет.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала