Доњецк: Сузбили смо ватрене тачке украјинских снага

© Sputnik / Sergey Averin / Уђи у базу фотографијаТенкисти Народне милиције ДНР
Тенкисти Народне милиције ДНР - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
Пратите нас
Управа Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштила је да је сузбила ватрене тачке украјинских Оружаних снага.

У милицији су навели да су украјинске снаге од почетка дана извршиле пет ватрених провокација, испаливши десет мина калибра 120 милиметара.

„Да би заштитили цивилно становништво, наши браниоци су били приморани да узврате ватру како би сузбили ватрена средства непријатеља. Услед тога уништена је минобацачка посада 36. бригаде морнаричке пешадије. Непријатељски губици се прецизирају“, прецизирао је портпарол милиције.

Он је додао и да је једна особа погинула, а једна рањена на територији самопроглашене Доњецке Народне Републике у гранатирању украјинских снага.

Трагови метака на прозорима куће у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2021
У Донбасу настављене борбе

Такође је истакао да су украјинске снаге повећале су интензитет гранатирања у Донбасу од почетка недеље.

Према његовим речима, за осигуравање безбедности становника републике, Народна милиција је морала три пута да отвори ватру да би сузбила ове нападе.

Раније је Заједнички центар за контролу и координацију режима прекида ватре саопштио да су Оружане снаге Украјине пет пута прекршиле режим прекида ватре.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Припадници устаничких снага Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
ЛНР: У Донбас стигли страни инструктори за обуку снајпериста, Кијев спрема провокације

У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекивало се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.

Од фебруара ове године ситуација је почела да се погоршава: извршен је покушај убиства команданта батаљона Народне милиције Доњецке Народне Републике, украјинске снаге гранатирале су насеље Горловку и предграђе Доњецка, а борбе су се појачале.

Самопроглашене републике сматрају да се Кијев припрема за велику офанзиву, довлачећи нове снаге на контакт линију. Украјинска престоница делимично потврђује ове информације: врховни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак изјавио је 22. фебруара да војска вежба сценарио јуриша у градским срединама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала